Baghrir, marokańskie naleśniki z dziurkami (wegańskie)

Coś pysznego! Do przygotowania w kilka chwil, bez mleka, bez jajka, bez tłuszczu. Zwykłej mąki jest w nich niewiele, za to sporo drobnej semoliny.
W Maroku naleśniki te, serwowane są na śniadanie lub do popołudniowej herbatki. Najpopularniejsze (i najlepsze!) z mieszanką roztopionego masła i miodu, choć jadane również z konfiturą lub serkiem topionym.
Tradycyjne baghrir są wielkości pankejków i smaży się je z jednej strony. Nie mogą być one zbyt grube, dlatego nie przesadzajcie z wylewaną porcją ciasta. Tuż po nałożeniu na patelnie, zobaczycie jak pękają pęcherzyki powietrza i robią się te charakterystyczne dziurki. I jeszcze jedno – nie przypiekajcie ich zbytnio od dołu.
Na początek dzielę się z Wami prostszym przepisem, zdecydowanie mniej problematycznym i szybkim. Ciasto nie musi rosnąć, można smażyć od razu. No to co? Smażymy? Polecam Wam bardzo!


Składniki na 11 naleśników:
300 gr drobnej semoliny
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
450 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki oprócz proszku do pieczenia umieścić w blenderze kielichowym. Miksować około 4 minuty na średnich obrotach. Następnie dodać proszek i miksować kolejne 2 minuty, aż na powierzchni utworzy się lekka pianka.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać. Wylewać porcje ciasta i smażyć około 2 minuty tylko z jednej strony.


Prosto z patelni przekładać na bawełniany ręcznik kuchenny i pozwolić im chwilkę odparować.
Podawać na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami.
* Marokańczycy polewają je mieszanką miodu i masła. Na każde 2 łyżki miodu przypada niepełna łyżeczka masła. Lekko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

10 odpowiedzi na „Baghrir, marokańskie naleśniki z dziurkami (wegańskie)

  1. mia mówi:

    semolina to kasza manna?

    • SylwiaSM mówi:

      Nie, semolina otrzymywana jest z twardej pszenicy durum. Warto poszukać jej w sklepach ze zdrową żywnością lub w większych marketach.

  2. Madziek mówi:

    W sobotę jadę po Someline i robię! 😘💛

  3. Daga mówi:

    Dziubku a powiedz mi, gdzie ja w Krakowie kupię semolinę? 😀 Ale mam smaka 😀

  4. Kasia mówi:

    Pysznie się prezentuja, ale czym mogę zastpic blender kielichowy? Mam tylko taki reczny z ostrzami 🙁

    • SylwiaSM mówi:

      Dziękuję 🙂 Oczywiście można użyć ręcznego. Składniki muszą być w wysokim naczyniu. Najlepiej będzie miksować od dołu i stopniowo przechodzić do góry. Powodzenia!

  5. Agnieszka mówi:

    Muszę zrobic, bardzo mi się podobaja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)