Kurczak z brokułami w domowym sosie teriyaki

Brokuły, pierś z kurczaka, ryż i pyszny, domowy sos teriyaki. Bardzo łatwy, szybki (gotowy w 30 minut!) i pyszny obiad.
Oczywiście można pójść na łatwiznę i dodać gotowy sos – tylko po co? Domowy teriyaki (taki po mojemu ;)) przygotujecie w kilka chwil, a jeśli lubicie gotować na azjatycką nutę, to składniki potrzebne do jego przygotowania zapewne macie w domu. Polecam!

Składniki na 3 porcje (jak na zdjęciu):
1 podwójny filety z kurczaka
1 duży brokuł
1 łyżka oleju sezamowego
szczypta soli i pieprzu
ugotowany ryż  (polecam jaśminowy)

Sos teriyaki:
100 ml wody
50 ml sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki startego imbiru
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
do zagęszczenia: 4 łyżki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Fileta pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać olej sezamowy, sól i pieprz. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wszystkie składniki na sos (oprócz 4 łyżek wody i mąki ziemniaczanej) wymieszać.
Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować około 4-5 minut. Odcedzić i zahartować w misce z zimną wodą. Ponownie odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki kurczaka i podsmażyć z obu stron po 3 minuty. Przełożyć na talerzyk,  a na patelnie wylać uprzednio wymieszane składniki na sos. Chwilkę pogotować, a gdy zacznie wrzeć,  zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody (oczywiście nie musicie wlewać wszystkiego, najlepiej stopniowo, do momentu aż osiągniecie Wasz ulubiony poziom gęstości).
Do gotującego się sosu dodać kurczaka i brokuły. Jeszcze chwilę pogotować i zdjąć z palnika.
Podawać z ryżem. Można posypać lekko sezamem.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)