Ziemniaki z marchewką po marokańsku (z szybkowaru)

Jeden z najpopularniejszych, najszybszych i najtańszych obiadów marokańskich. Niektórzy przygotowują to danie bez mięsa – smakuje równie dobrze. Co do samego szybkowaru, to w Maroku jest on popularny niemalże tak samo jak tajine. Większość z tych „nowoczesnych” gospodyń, na co dzień używa do gotowania właśnie szybkowaru, po czym przekłada gotową potrawę do tajine i chwali się przed rodziną (lub na youtube), że przyrządziła tajine. No cóż… to takie oszukiwanie samego siebie ;).   Jednak sam szybkowar w domu musi być – mało tego – jest on często jedynym garnkiem, które gospodynie posiadają w swoich szafkach kuchennych.
Danie można przygotować w zwykłym garnku, jednak należy uważać, żeby ziemniaki się zbytnio nie rozpadły.

sos_ziem2
Składniki:
2 udka z kurczaka (podudzia i udźce osobno)
1 duża cebula
1 duży pomidor
3 łyżki oliwy
2 duże marchewki
5 dużych ziemniaków
1 papryczka pfefferoni
1/2 szklanki zielonych oliwek
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3/4 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
około 400 ml wody

Na rozgrzanej oliwie lekko zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać mięso (u mnie bez skóry) i chwileczkę podsmażyć. Wsypać przyprawy, dolać pół szklanki ciepłej wody i gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem około 5 minut (w zwykłym garnku około 10 minut).
W międzyczasie obrać ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokroić wzdłuż na cztery, a marchewkę w niewielkie słupki. Dodać do mięsa łącznie z oliwkami i papryczką. Dolać resztę gorącej wody (należy dodać tyle, aby nie opłynęła warzyw). Zamknąć szybkowar na kolejne 10 minut, a zwykły garnek na około 20-25. Otworzyć, skosztować i ewentualnie doprawić. Ostatnie 5-8 minut gotować bez przykrycia, by zredukować sos.

Smacznego!

sos_ziem3 sos_ziem

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Ziemniaki z marchewką po marokańsku (z szybkowaru)

  1. Angelikaa mówi:

    no to mamy dzisiaj obiad;) ciekawy przepis;)

  2. Paulina mówi:

    Mogłby polecic mi dobry szybkowar? Zastanawiam sie nad zakupem tego z morphy richards, co o nim myslisz? 🙂

    • SylwiaSM mówi:

      Szczerze mówiąc nie widziałam go na żywo, więc ciężko mi powiedzieć. Dla mnie w szybkowarze liczy się przede wszystkim bezpieczeństwo – musi mieć porządne zabezpieczenia i … grube dno 🙂 No i oczywiście z nierdzewki. Mój szybkowar nie jest jakieś znanej firmy, kupiłam go na allegro za około 250 zł i jestem bardzo zadowolona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)