Bezglutenowe kulki z marcepanem, migdałami i cynamonem

Moje ostatnie odkrycie. Są tak pyszne, że robiąc rano jedną porcję, musiałam wieczorem piec drugą, żeby było do zdjęcia… Gotowe w pół godziny (łącznie z pieczeniem!). Można szybciej? Nie sądzę ;).
Bezglutenowe (oczywiście jeśli w kupnym marcepanie nie ma „zagęszczacza” w postaci mąki), mocno migdałowe i nieziemsko pyszne! Polecam bardzo!

migdalki4
Składniki na około 20 kulek: 
200 g marcepanu
40 g cukru pudru (można zwiększyć do max 50 gr jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
1 łyżeczka cynamonu
1 białko ze średniej wielkości jajka
100 g mielonych migdałów
1,5 łyżki cukru wymieszanej z odrobiną cynamonu do posypania
płatki migdałowe do obtoczenia

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Marcepan rozdrobnić (najlepiej zetrzeć na tarce), dodać cukier puder i łyżeczkę cynamonu. Zmiksować. Następnie dodać lekko roztrzepane widelcem białko i miksując na niskich obrotach dosypywać partiami migdały. Z powstałej masy uformować 20 niewielkich kulek (najlepiej forować lekko zwilżonymi dłońmi, bo masa się klei). Następnie każdą z kulek obtoczyć w płatkach migdałowych. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i lekko posypać cukrem z cynamonem.
Piec na środkowej szynie piekarnika, około 13-15 minut.

Smacznego!

migdalki3migdalki1
Przepis pochodzi z darmowej gazetki ze sklepu z artykułami BIO. 

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *