Błyskawiczna zupa krem, gęsta, treściwa i bardzo smaczna. Najlepsza oczywiście ze świeżych kurek, jednak robiłam ją parę razy z mrożonych i spokojnie mogę Wam polecić i tę wersję.
W tym wypadku stawiam na minimalizm. Lubię ją z dużą ilością pieprzu i płatków chilli. Właśnie taka, lekko pikantna, najbardziej mi smakuje sama lub z dodatkiem ugotowanego jajka na twardo. Obowiązkowo z posiekaną natką pietruszki!
Sezon kurkowy w pełni więc sprawcie sobie taka zupę, zwłaszcza, że nie zajmie Wam nawet 30 minut! Polecam!
Składniki na 3 porcje:
300 g kurek
1 cebula
1 niewielki ziemniak
500 ml bulionu (u mnie warzywny)
kopiasta łyżka masła
50 ml śmietany 30 %
sól, pieprz i płatki chilli do smaku
posiekana pietruszka
Pokrojoną cebulę lekko zeszklić na maśle, dodać wyczyszczone kurki i chwilkę poddusić. Następnie podlać bulionem, dodać pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i gotować około 10 minut. Gdy kurki i ziemniak będą już miękkie, ściągnąć z palnika, zmiksować na krem i wlać śmietankę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami chilli. Zagotować. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dolać więcej bulionu.
Podawać z posiekaną natką pietruszki i ewentualnie jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
bardzo smaczny krem z kurek, polecam tez zupe z brunatnych pieczarek -tez smaczna