Ciężko się im oprzeć… Są tak niesamowicie chrupiące, że polecam trzymać pod brodą talerzyk ;). Bunuelos to smażone krążki, znane niemalże w całej Ameryce Łacińskiej (choć mogą różnić się nazwami), najpopularniejsze w okresie Świąt Bożego Narodzenia i karnawału.
Dość spore, z wyraźnymi bąblami, obtoczone w cukrze z cynamonem, polane syropem z cukru trzcinowego lub miodem. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają wielu składników i na pewno potrafią zaskoczyć niejednych gości. Smakiem przypominają nasze chrusty, wyglądem zaś węgierski langos (na który przepis znajdziecie tutaj).
Niektórzy twierdzą, że powstające podczas smażenia bąble należy przebijać, bo bunuelos mają być dość płaskie. Ja tego nie robię, bo moim zdaniem te bąble nadają im niepowtarzalnego uroku. Polecam bardzo i to nie tylko na karnawał, Tłusty Czwartek czy inne okazje. Na bunuelos zawsze jest okazja! Spróbujecie koniecznie.
Składniki na 20 sztuk:
500 g mąki pszennej
2 łyżki masła
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml wody
otarta skórka z pomarańczy
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
cukier cynamonowy i cukier puder do posypania
olej do smażenia
Do niewielkiego garnuszka wlać wodę, dodać laskę cynamonu, anyż oraz otartą skórkę z pomarańczy. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Ostudzić.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać masło i jajka, lekko zamieszać i miksując na wolnych obrotach, wlewać stopniowo ostudzoną wodę korzenną. Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do półgodzinnego odpoczynku.
Ciasto podzielić na 20 części. Z każdej uformować kulkę, następnie rozwałkować na cienki placek o średnicy 15 cm i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, do rumianego koloru. Odsączać na ręczniku papierowym, posypać cukrem cynamonowym i leciutko oprószyć pudrem. Można polać miodem lub syropem cukrowym.
Należy pamiętać o tym, by podczas formowania i smażenia, pozostałe kulki były przykryte, bo ciasto obeschnie.
Smacznego!
Przepis wraz z moimi modyfikacjami pochodzi z kanału El Guzii.
Rewelacja. Zresztą jak wszystkie Tw przepisy ?
Dziękuję Aniu! 🙂
Zabieram się za robotę?
Super! Czekam na efekty Twojej pracy 😉 Pozdrawiam.