Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc nie mogło się obejść bez tego przepisu. Czy zielona czy żółta (bo fioletowej jeszcze nie jadłam) – lubię pod każdą postacią.
Co ciekawe, w Maroku raczej nie znajdziecie żółtej fasolki, za to jej zielona odmiana jest bardzo popularna – zwłaszcza w takiej postaci. Można przygotować ją w tajine, jednak najpopularniejsza wersja to gotowana w szybkowarze i taką Wam dzisiaj pokażę. Oczywiście nie widzę przeszkód, by ugotować ją w zwykłym garnku, co zajmie nieco więcej czasu, jednak efekt będzie ten sam. Polecam bardzo!
Składniki dla 3 osób:
300 g fasolki szparagowej
1 duża cebula
4 średnie marchewki
1/2 kurczaka
4 łyżki oliwy
2 pomidory
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 kopiasta łyżeczka kuminu
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
garść fioletowych oliwek do dekoracji
500 ml wody
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojone pomidory. Chwilę posmażyć, dodać przyprawy, pietruszkę, kawałki kurczaka i około 100 ml wody. Od czasu do czasu mieszając poddusić 5-8 minut. Następnie dodać pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę, fasolkę i resztę wody. Zamknąć szybkowar i gotować około 15-20 minut od momentu osiągnięcia ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie mięso powinno być w pełni ugotowane a warzywa miękkie. W normalnym garnku gotować na wolnym ogniu około 30-35 minut.
Podawać posypane oliwkami w towarzystwie pieczywa.
Smacznego!
Bardzo sympatycznie proste smaczne danie. Takie wersje uwielbiam najbardziej. Szysbko, Smacznie!
Bardzo się cieszę, że danie to przypadło Ci do gustu! Pozdrawiam!