Filet z kurczaka z porem, fenkułem i makaronem

Kolejna propozycja na szybki, prosty i bardzo smaczny obiad. W niespełna 30 minut można podawać. Moja ulubiona wersja jest z makaronem, jednak możecie kombinować. Podczas smażenia fileta należy uważać by go nie wysuszyć, bo danie straci na smaku. No i jedna prośba… Nie bójcie się kopru włoskiego, który mam wrażenie nie jest zbyt popularny w polskiej kuchni – a szkoda! Jego lekko anyżowy smak idealnie komponuje się ze słodkawym porem. Spróbujcie koniecznie!


Składniki dla 3-4 osób:
180 g pora (tylko biała część)
1 duży fenkuł (koper włoski)
1 łyżka masła
300 ml bulionu warzywnego
250 ml kremówki
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżeczki tymianku
szczypta płatków chilli
garść startego sera (u mnie oscypek)
sól i pieprz do smaku
250 gr drobnego makaronu
4 łyżki oliwy

Pora oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pora i chwilkę podsmażyć. Dodać drobno pokrojonego fenkuła, wlać bulion i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać oliwę, dodać gałązki rozmarynu i lekko zgniecione, nieobrane ząbki czosnku. Zamieszać. Następnie czosnek i rozmaryn odsunąć na boki patelni,a na środku ułożyć natarte solą i pieprzem filety. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, około 7-10 minut, w zależności od wielkości filetów, od czasu do czasu przewracając. Mają się one lekko przyrumienić z wierzchu, w środku muszą być soczyste.
Do sosu wlać kremówkę, dodać resztę przypraw i chwilkę pogotować. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron (najlepiej al dente) i resztę przypraw. Wymieszać i ściągnąć z ognia. Dodać ser i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z filetem pokrojonym w grubsze, ukośne plastry.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *