W końcu nadeszła chwila, by połączyć kuchnię polską i marokańską. Tradycyjna kaczka z jabłkami wylądowała w tagine z dodatkiem marokańskich przypraw. Bez ziemniaków, jedzona typowo po marokańsku, czyli z chlebem (ten sprawdził się idealnie) rozeszła się w mgnieniu oka. Mięso było idealnie miękkie, sos gęsty, aromatyczny i lekko słodkawy, dzięki słodszej odmianie jabłek.
To tagine nie mogło obejść się bez bez dodatku „słodkiej wersji ras el hanout”, czyli mrouzii. Jest to jedna z popularniejszych mieszanek przypraw w Maroku. Podobnie jak ras el hanout, mrouzia to mix ponad 30 przypraw (między innymi cynamonu, anyżu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, fenkułu, róży damasceńskiej, kozieradki, czosnku, kurkumy). Prawda jest taka, że chcąc robić tę mieszankę w domu, wyjdzie nas drożej, niż torebka gotowej przyprawy kupionej w sklepie z arabską żywnością. Jeśli nie macie w pobliżu arabskiego sklepu, a nie lubicie kupować online, polecam w tym przepisie po prostu zwiększyć ilość cynamonu, dodać mielony kardamon, szczyptę mielonych goździków i gałki muszkatołowej oraz odrobinę imbiru.
Pamiętajcie o tym, by ściągnąć skórę z poszczególnych części kaczki, bo wytapiający się z niej tłuszcz mógłby zepsuć cały „efekt tagine”.
Danie nie jest zbyt fotogeniczne i zdaję sobie z tego sprawę, jednak będę Was zachęcać do przygotowania kaczki z jabłkami właśnie w ten sposób. Jeśli nie macie tagine, to użyjcie głębokiej patelni lub szerokiego rondla. Najważniejsze, to wolne gotowanie. Polecam!!
Składniki:
1 kg mięsa z kaczki (u mnie 3 filety i 2 nóżki) – bez skóry
1 duża czerwona cebula
2 łyżki oliwy
3 jabłka (słodszej odmiany)
1/2 łyżeczki mrouzii (lub jak pisałam wyżej)
5 ziarenek kardamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki kuminu
1 macis (kwiat muszkatołowy, można zastąpić szczyptą gałki)
4 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu
50 ml wody
Tagine rozgrzać z oliwą. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko ją podsmażyć. Następnie dodać kawałki kaczki oraz wszystkie przyprawy. Po chwili dolać wodę, wymieszać i przykryć tagine na około 35 minut. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka, przykryć tajine i gotować ostatnie 30-40 minut, do miękkości mięsa i wyraźniej redukcji sosu.
Smacznego!