Jak truskawki, to tylko polskie. Nie żaden import. Słodkie, soczyste i czerwone. Najlepsze. Uwielbiam, ale nie pod każdą postacią. Najbardziej lubię wcinać na surowo, do ciasta, muffinek czy knedli też super, ale… No właśnie. Jakoś nie przepadam za dżemami, konfiturami itp. Jako jedyna w rodzinie :).
Natomiast kluski lubię każde! I dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na pyszniaste knedle z truskawkami, polane sosem waniliowym. Bo truskawki i wanilia to dla mnie połączenie idealne :).
Składniki (na około 50 sporych knedli):
900 g ugotowanych ziemniaków
ok 450 g mąki pszennej (wszystko zależy jakie macie ziemniaki, czy suche czy wodniste)
3 jaja
odrobina soli
kilogram truskawek, średniej wielkości
Sos:
80 g cukru
1 laska wanilii
1/2 l mleka
1 jajko
2 żółtka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wbić jajka, dodać sól i wymieszać. Następnie dosypać mąkę (radzę nie wsypywać wszystkiego na raz, być może nie będzie Wam potrzebna aż taka ilość). Wyrobić jednolite ciasto. Ma się lekko kleić, wówczas nasze knedelki będą najlepsze :).
Ciasto uformować w baton, odkrawać małe kawałki, rozpłaszczać na dłoni i na środku ułożyć truskawkę. Zlepić jak pierogi i uformować kulkę.
Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podawać polane sosem:
Z mleka odlać pół szklanki. Do mniejszej części dodać jajko, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Roztrzepać.
Laskę wanilii przeciąć (ale nie do końca), wydrążyć nożem ziarenka, dodać wraz z cukrem do reszty mleka i zagotować. Wyciągnąć laskę i wlać mieszankę jajeczną. Cały czas mieszając gotować około 3 minuty od momentu zgęstnienia. Jeśli lubicie bardzo słodkie sosy, radzę zwiększyć ilość cukru.
Smacznego!
Zaklepane, jak tylko wyrosną moje truskawki, koniecznie robię to cudo
Ale Ci dobrze, masz swoje truskawki! 🙂