Leczo z cukinią to obowiązkowe letnie danie. Moja propozycja to istna mieszanka – połączenie francuskiego ratatouille oraz węgierskiego lecza z lekkim, marokańskim twistem. Brzmi skomplikowanie? Już wyjaśniam! W mojej wersji znalazło się miejsce dla bakłażana (czyli pozycji obowiązkowej w ratatouille), ciecierzycy i marokańskiej kefty – kuleczek z mięsa mielonego.
Gęste, treściwe i bardzo sycące. Od razu dodam, że jeśli wolicie bardziej wodniste leczo, wystarczy zwiększyć ilość przecieru pomidorowego.
To jak? Chcecie spróbować lecza w nowej odsłonie? Zapraszam na pyszny, zdrowy i kolorowy przepis!
Składniki:
2 średnie bakłażany (około 1/2 kg) + 1/2 łyżeczki soli
700 g cukinii
1 duża czerwona cebula
3 papryki (najlepiej mix kolorów)
2 ząbki czosnku
5 dużych pieczarek
500 ml przecieru pomidorowego wymieszanego z 1 łyżeczką cukru
3 duże, mięsiste pomidory
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki papryki (u mnie ostra)
spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 duża puszka ciecierzycy
4 łyżki oliwy
Kuleczki mięsne – kefta:
400 g mięsa mielonego wołowego
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 kopiaste łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
Wymyte bakłażany pokroić (ze skórką) w grubszą kostkę, posolić i odstawić by puściły sok.
Do miski dać mięso, wsypać wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i pietruszkę/kolendrę. Wszystko wymieszać i uformować niewielkie kuleczki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić mięsne kuleczki i lekko je obsmażyć z każdej strony. Przełożyć na talerzyk i odłożyć na bok.
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać drobno posiekany czosnek i pokrojone na większe kawałki pieczarki. Po chwili dodać pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy. Gdy pomidory zaczną się robić miękkie dodać pokrojone papryki oraz odsączone bakłażany. Wymieszać i po chwili dodać cukinię. Całość podusić około 10 minut lub do momentu aż warzywa puszczą soki. Dodać przecier pomidorowy, ciecierzycę oraz podsmażone wcześniej mięsne kuleczki. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 15 minut.
Podawać z pieczywem.
Smacznego!