Lekka sałatka z kuskusem, miętą i truskawkami

Natrafiłam na tę sałatkę przypadkiem – porwałam darmową gazetkę z bio- sklepu i w środku zobaczyłam przepis. Czytając od razu wiedziałam jakich dokonam znam, ale jedno było pewne – ten zestaw to zdecydowanie moje smaki!
Lekka, orzeźwiająca i taka… letnia!
Przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilkę, potem wystarczy tylko lekko schłodzić i można zajadać.
W upalne dni, kiedy ani mi się śni odpalać piekarnik lub stać przy palniku i pilnować zupy, takie oto sałatki pełnią rolę obiadu.
Mięta, cytryna, ogórek i… ulubione  o tej porze truskawki. Czego można chcieć więcej? No, może kilku pozostałych dodatków, które tworzą w tej sałatce idealną, zgraną całość ;). Polecam bardzo!


Składniki:
3/4 szklanki kuskusu
1 szklanka wrzątku
1 dojrzałe awokado
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej kolendry
2 nieduże dymki
1 średniej wielkości ogórek szklarniowy
1,5 szklanki drobnych, przepołowionych truskawek
sok z 1/2 cytryny + otarta skórka z całej
3 łyżki oliwy
spora szczypta soli
pieprz
płatki chilli
2 łyżki drobno posiekanych migdałów

Kuskus zalać lekko osolonym wrzątkiem, zamieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
Ogórka pokroić w niewielkie kawałki, awokado zaś w drobną kostkę.Miętę, dymkę i kolendrę posiekać.
Oliwę przyprawić szczyptą soli, pieprzu i płatkami chilli do smaku.
Do napęczniałego i ostudzonego kuskusu wlać sok z połowy cytryny. Zamieszać i wsypać owoce, warzywa oraz zieleninę. Dobrze wymieszać, polać oliwą, posypać migdałami i posypać skórką z cytryny. Schłodzić.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *