Makaron soba z wołowiną i szparagami

Kolejny szybki, prosty i bardzo smaczny obiad do przygotowania w 20 minut. Wołowina i szparagi. Lubię to!
Dania z woka pojawiają się u mnie w leniwe dni lub wtedy, kiedy nie mam zbytnio czasu. Wrzucam kolejno składniki i nim się dobrze rozmieszam, obiad już gotowy. I tak też jest w przypadku tego dania.
Soczysta wołowina, chrupiące szparagi, kilka innych dodatków i mój ukochany makaron soba. Oczywiście, możecie go zastąpić każdym innym lub nawet ryżem. Polecam bardzo!


Składniki na 3 porcje:
400 g wołowiny
1 pęczek zielonych szparagów
1 papryka
1 marchewka
2 zielone cebulki
niewielki plasterek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki chilli lub niespełna pół łyżeczki płatków chilli
3 łyżki oleju do woka (u mnie arachidowy)
3 porcje makaronu soba

Marynata do mięsa:
1 łyżka sosu ostrygowego
1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
świeżo mielony pieprz

Sos:
100 ml wody
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
2  łyżki sosu sojowego ciemnego
1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Wołowinę pokroić na dość cienkie, niewielkie plasterki. Przełożyć do miseczki, dodać wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszać. Przykryć folią i odstawić. Składniki na sos wymieszać w miseczce i odstawić na bok.
Przygotować warzywa. Paprykę pociąć w grubsze paski, marchewkę pociąć w cienkie słupki. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, resztę pociąć w 2 cm kawałki. Na podobna wielkość pociąć również zieloną cebulkę.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać posiekany drobno czosnek, imbir i chilli. Następnie wrzucić pokrojone szparagi, kilka razy potrząsnąć wokiem i dodać resztę warzyw. Podsmażyć 2-3 minuty i przełożyć na talerzyk.
Do woka wlać pozostałą łyżkę oleju i wrzucić zamarynowaną wołowinę. Smażyć mięso do momentu, aż zmieni kolor z czerwonego na lekko brązowy. Dodać warzywa, kilka razy potrząsnąć i wlać dobrze rozmieszany sos.
Mieszając, smażyć jeszcze 3-4 minuty. Doprawić ewentualnie pieprzem lub sosem sojowym.
Podawać z ulubionym makaronem lub ryżem.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *