Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-oscypkowym

Błyskawiczny obiad w 12 minut – wszystko robi się podczas gotowania makaronu. Pysznie, prosto i … troszkę kalorycznie przez dodatek kremówki ;).
Sos z oscypka z dodatkiem świeżego tymianku idealnie się komponuje z czosnkowym szpinakiem. Bardzo aromatyczne jedzonko! Spróbujcie koniecznie! Polecam bardzo.


Składniki na 2 porcje:
150 g świeżego szpinaku (u mnie baby)
1,5 łyżeczki masła
1 duży ząbek czosnku
120 ml śmietany 30 %
1 mały, wędzony oscypek (o wadze około 50 g)
1 łyżeczka świeżego tymianku
2 porcje makaronu (około 200 g)
sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Śmietankę podgrzać wraz z tymiankiem, nie dopuszczając do wrzenia zdjąć z ognia i dodać starty na tarce oscypek. Ciągle mieszając poczekać aż się całkowicie rozpuści.
Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak (duże liście pokroić na mniejsze kawałki), posmażyć 2-3 minutki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać ugotowany i odcedzony makaron oraz sos. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i … obiad gotowy!

Smacznego!

Otagowano , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *