Mini serniczki dyniowe na spodzie ze spekulatiusów

Połączenie idealne. Kremowy serek, puree z dyni i korzenne ciasteczka. Do zrobienia w chwil kilka, a efekt bardzo smaczny…
Przyznam się Wam, że jestem wielbicielką wszystkiego, co zawiera przyprawy korzenne. Jak tylko czuje cynamon to od razu mi lepiej i … cieplej :).
Spekulatiusy to jedne z moich ulubionych ciasteczek korzennych. Może w końcu dorobię się specjalnych, drewnianych foremek i będę sama wypiekać takie piękne holenderskie wiatraki…
Przepis na serniczki jest prosty i nie wymaga zbyt dużo pracy. Jeśli nie macie pod ręką spekulatiusów, możecie zrobić je z innymi ciasteczkami korzennymi. Polecam!

serniczki_dyniowe
Składniki na 12 sztuk:
Spód:
110 g spekulatiusów lub innych ciasteczek korzennych
50 g  masła
Masa serowa:
300 g serka kremowego typu Philadelphia
3/4 szklanki purre z dyni (TUTAJ znajdziecie przepis)
80 g brązowego cukru (serniczki nie są słodkie, jeśli lubicie słodsze wypieki radzę zwiększyć ilość cukru)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
2 jaja
3 płaskie łyżki mąki

Ciasteczka wraz z masłem wrzucić do blendera i zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
W misce zmiksować serek, cukier i puree z dyni. Następnie dodać jajka, przyprawy i mąkę. Zmiksować tylko do połączenia składników.
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na spód dać po około łyżeczce masy ciasteczkowej i dobrze ugnieść. Następnie wylać masę serowo-dyniową.
Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 160 stopni.
Serniczki potrzebują minimum kilku godzin w lodówce.

Smacznego!

serniczki_dyniowe1

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *