Oum Ali – egipski deser na ciepło

Oum Ali, Umm Ali, Omali (tłumacząc na polski to „matka Alego”). Choć nazwy są różne, zawsze oznaczają to samo: przepyszny deser na ciepło. Wywodzi się z Egiptu, ale jest bardzo popularny we wszystkich krajach arabskich.
Zacznijmy od tego, że są różne wersje tego deseru. Niektórzy uważają, że oryginalny to tylko z lekko podsuszonego chleba, inni że z croissantów, jeszcze inni z ciasta francuskiego, filo lub nawet z chałki. Pamiętajcie jednak o tym, że nie ważne czy będą to rogaliki, chleb czy inne słodkie buły, najlepiej gdy będą lekko czerstwe.
Kolejna rzecz to zalewa mleczna – można ją przygotować z samego mleka lub mieszanki mleka z mlekiem skondensowanym słodzonym. Jak dla mnie druga wersja jest już zdecydowanie za słodka.
Jednak są dwie rzeczy, które się w tym deserze się nie zmieniają – warstwa bakalii i orzechów oraz wierzchnia pierzynka z ubitej słodkiej śmietanki.
Ja Wam przedstawię moją ulubioną wersję, którą oczywiście możecie modyfikować do woli. I choć wiem, że deser może nie zachęca wyglądem do spróbowania, ale naprawdę jest wart grzechu. Polecam bardzo!


Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 26 cm:
7-8 croissantów (w zależności od wielkości)
700 ml mleka
2-3 łyżki cukru
1 laska cynamonu
250 ml śmietany 30 %
3 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie mix: włoskie, ziemne i migdały)
1 szklanka bakalii (u mnie mix: figi, daktyle, rodzynki)
1,5 łyżki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rogaliki ułożyć na blaszce i podpiec do chrupkości. Porwać na małe kawałki i podzielić na 2 równe części.
Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni i lekko posiekać. Mleko zagotować z cukrem kryształem i laską cynamonu. Odstawić by troszkę przestygło. Śmietankę ubić na sztywno.
Na spodzie foremki ułożyć pierwszą warstwę rozdrobnionych rogalików. Posypać bakaliami, orzechami i kokosem. Przykryć drugą warstwą croissantów. Całość zalać ciepłym mlekiem (cynamon należy wyciągnąć) polewając równomiernie rogaliki. Na wierzchu rozprowadzić warstwę ubitej śmietanki i posypać cukrem pudrem.
Wstawić na uprzednio nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do zrumienienia (ok 15-20 minut).
Podawać od razu – deser smakuje najlepiej na ciepło.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *