Precle z serem i szynką

Uwaga… uzależniają! Idealne do szkoły, do pracy, na piknik czy jako szybka przekąska na „głoda”. Bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli z nimi żadnego problemu. I choć nie są to typowe precle, to gwarantuje, że przepis przypadnie Wam do gustu.
Ciasto jest pyszne, miękkie, świetnie się z nim pracuje i co najważniejsze – długo zachowuje świeżość.
Z nadzieniem możecie kombinować, ja zdecydowałam się na minimalizm – ser, szynka i tymianek. Ważne jednak, by nie było go zbyt dużo, bo ciężko będą się zwijać, dlatego radzę zachować umiar ;).
Wakacje jeszcze trwają, pogoda na piknik dopisuje, więc zróbcie sobie takie zawijane precelki – nie pożałujecie!


Składniki na 12 sztuk: 
500 g mąki pszennej
200 ml letniego mleka
30 gr świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
90 gr miękkiego masła
1 łyżeczka soli
150 g startej na drobnych oczkach szynki
250 g startego sera żółtego
2 łyżeczki tymianku
1,5 łyżki roztopionego masła
żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i połowę letniego mleka. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W misie miksera umieścić resztę mąki i mleka, sól oraz jajko. Dodać wyrośnięty rozczyn, lekko zamieszać i dodać masło. Wyrabiać około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i z łatwością odchodziło od ścianek misy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut (ma podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich kolejno rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Lekko posmarować roztopionym masłem, pospać startą szynka, serem i na koniec tymiankiem – lekko docisnąć. Ciasto podzielić wzrokowo na 3 części. Jeden z krótszych boków nałożyć na środkową część, docisnąć i przykryć przeciwległym bokiem. Tak złożone ciasto rozwałkować na wymiary 20 x 35 cm. Podzielić na 6 długich pasków. Każdy z nich skręcić tworząc świderka, uformować okrągłego precla i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Uformowane krążki odstawić pod przykryciem na 30-minutowy odpoczynek. Tuż przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut lub do zrumienienia.
Studzić na kratce.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

6 odpowiedzi na „Precle z serem i szynką

  1. Marcin komentarz:

    Dzien dobry. Koniec swiata. 3 blachy tego wyszły. Pękamy!!! Rewela.
    Dziekujemy ❤

  2. JANINA komentarz:

    zaczynam od dzis ostro z różnymi preclami

  3. Grażka komentarz:

    Pycha!!! Co prawda zrobiłam na margarynie,ale wyszły super! Będę robić często 🙂
    Dzięki!

    • SylwiaSM komentarz:

      Super! Dziekuje,że tu tak często zaglądasz i korzystasz z moich przepisów 🙂 jest mi bardzo miło!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *