Seffa medfouna – parowany makaron z kurczakiem i rodzynkami po marokańsku

Do tego dania mam szczególny sentyment. Była to pierwsza potrawa, którą dane mi było jeść podczas mojej pierwszej wyprawy do Maroka. Do dzisiaj pamiętam ten smak…
Seffa medfouna to parowany makaron z kurczakiem i rodzynkami. Całość dopełnia cynamon i cukier puder, którym ozdabia się gotową już potrawę. W marokańskiej kuchni takie słodkie dodatki do dań głównych nie są rzadkością, gdyż Marokańczycy lubią sobie osładzać życie ;).  Jednak bez obaw – danie nie jest mdłe czy zbyt słodkie – smaki się idealnie łączą i tworzą naprawdę zgraną całość.
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na zwykłą seffę (klik), która bez dodatku kurczaka tworzy bardziej deser, choć w Maroku jada się ją również jako starter lub danie główne. Ta wersja, z kurczakiem, jest bardziej odświętna, goszcząca w imprezowym menu, choć zdarza się, że niektórzy jadają ją ja co dzień.
W środku usypanej z makaronu z rodzynkami górki, znajduje się wyjątkowo soczyste mięso z kurczaka i gęsty sos.  W zależności od regionu, dekorację oprócz cynamonu i cukru pudru, tworzą również suszone owoce lub ugotowane na twardo, pokrojone jajka. Jadana jest oczywiście typowo po marokańsku, czyli z jednego, dużego talerza.
Do tego dania potrzebny Wam będzie makaron vermicelli, po francusku nazywany cheveux d’ange. To nic innego jak cienka, cięta nitka. Przyda się również garnek do gotowania na parze i trochę cierpliwości, bo danie jest troszkę czasochłonne. Jednak warto… Zdecydowanie polecam!
(Pamiętacie o dwóch bardzo ważnych rzeczach – garnek powinien być na tyle głęboki, by nakładka parująca nie dotykała sosu oraz o tym, by para w żaden możliwy sposób nie uciekała na zewnątrz. Jeśli pokrywka do garnka nie przylega idealnie, radzę owinąć dookoła ściereczką i jeśli pokrywka na dziurkę na parę, należy ją zakryć).


Składniki:
300 g makaronu vermicelli
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
1/2 szklanki rodzynków uprzednio namoczonych w wodzie
szczypta soli

2 cebule
2 łyżki posiekanej pietruszki
4 duże nóżki z kurczaka
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta szafranu rozmoczonego w 1 łyżeczce wody
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka ras el hanout
350 ml wody
cynamon i cukier puder do ozdoby


Makaron wymieszać z 2 łyżkami oliwy i przełożyć do nakładki do gotowania na parze.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pietruszkę, pokrojone mięso (bez skóry) oraz wodę. Na garnek nałożyć parownik z przygotowanym wcześniej makaronem i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 20 minut.
Po tym czasie makaron wysypać na durszlak, przelać go wrzątkiem, zostawić na chwilę by obciekł i dodać łyżkę masła. Dobrze wymieszać, przełożyć do parownika, ponownie przykryć i gotować kolejne 20 minut.
Następnie przełożyć makaron na dużą tacę, dodać resztę masła, rodzynki i sól. Porządnie wymieszać, przełożyć do parownika i gotować ostanie 25-30 minut. Danie jest gotowe, gdy uparowany makaron  jest miękki, a sos dobrze zredukowany.
Na dużym talerzu rozłożyć 1/3 makaronu. Na środku poukładać pokrojone i oddzielone od kości mięso, polać sosem i przykryć resztą makaronu, uformować w piramidkę. Wierzch ozdobić cukrem pudrem i cynamonem.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Seffa medfouna – parowany makaron z kurczakiem i rodzynkami po marokańsku

  1. pularda.com.pl komentarz:

    Masz super przepisy marokańskie na swoim blogu, mam ochotę wypróbować wszystkie. Uwielbiam jak coś słodkiego znajduje się obiadowej potrawie. Szkoda, że jestem na diecie 🙁

    • SylwiaSM komentarz:

      Dziękuję bardzo! Wypróbuj koniecznie! No i dieta kiedyś Ci się skończy, więc wiesz… nadrobisz słodkie zaległości 🙂

  2. Kawther komentarz:

    Ale to musi byc dobre ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *