Smażone banany w cieście kokosowym

Karnawał trwa, więc wszystko co smażone nie jest nam obce! A jeśli chcecie sobie odmienić i przekąsić coś innego między pączusiem a chruścikiem, to polecam smażone banany w cieście kokosowym!
Pewnie niektórzy z Was znają tę słodką przekąskę z chińskich restauracji. Nigdy nie byłam specjalistką od kuchni azjatyckiej, więc nie wiem jaki jest oryginalny przepis na smażone banany w cieście. Wiem jednak, że domowa wersja niczym nie ustępuje tej „chińskiej”, a nawet jest od niej dużo lepsza (wiecie, bez zbędnych ulepszaczy, smażona na świeżym oleju – to naprawdę robi różnicę ;)).
Prawda jest taka, że jest to chyba jeden z najszybszych deserów na ciepło, jakie można sobie przygotować. Potrzebujecie tylko kilka składników i dosłownie 10 minut. Po tak krótkim czasie, Wasze kubki smakowe doznają istnej rozkoszy!
Dla podkręcenia smaku i dodatkowej porcji słodyczy, można polać je miodem (polecam lawendowym, wyborne połączenie!) lub posypać cukrem pudrem.  Solo są jednak wystarczająco słodkie, więc zanim skąpiecie je miodzie, skosztujcie – być może nie będzie potrzebować dodatkowych słodzików.
Polecam bardzo, ale tak bardzo bardzo!

smażone banany, banany w cieście, kuchnia azjatycka
Składniki: 
3 średniej wielkości banany
130 g mąki pszennej
20 g wiórków kokosowych
około 140 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
miód (opcjonalnie, w wersji wegańskiej syrop z agawy)

Olej rozgrzać.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać kokos, sól i cukier. Mieszając, stopniowo dolewać wodę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Banany pokroić w grubsze plastry. Kawałki bananów zanurzać w cieście i od razu wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć kilka minut, do uzyskania rumianego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło, polane miodem, posypane cukrem pudrem lub solo (są wystarczająco słodkie).

Smacznego!

smażone banany, banany w cieście

Otagowano , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *