Zupa krem z białych szparagów

Wyborna. Lekko słodkawa, sycąca i prosta w wykonaniu. Uwielbiam tę zupę. Można ją przygotować na wodzie, jednak z dodatkiem dobrej jakości bulionu smakuje jeszcze lepiej.
Nie dodaję do niej żadnych chrupiących posypek, paluchów itp – bo moim zdaniem już nic więcej jej nie trzeba.
Korzystajcie z przepisu póki na straganach jeszcze są szparagi, bo sezon na nie (niestety!) jest krótki…
Polecam bardzo!


Składniki: 
2 pęczki białych szparagów
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1,4 l bulionu warzywnego
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki kuminu
1 płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
200 ml śmietanki 30%
2 żółtka

Szparagi wymyć, oderwać zdrewniałe końcówki i obrać. Odciąć główki (polecam je ugotować nad parą lub po prostu krótko zblanszować) i resztę pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Śmietanę wymieszać z żółtkami i odrobiną soli.
W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek. Po chwili dodać pokrojone szparagi i cukier, chwilkę podsmażyć i wlać bulion. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż szparagi będą miękkie, jednak nie mogą się rozgotować.
Zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę z żółtkami, dokładnie wymieszać i ponownie postawić na ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Podawać posypane pietruszką lub świeżą kolendrą.

Smacznego!

Otagowano , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *