Zupa krem z dyni z pieczonymi batatami

Gęsta, dość pikantna i mocno rozgrzewająca zupa krem z dyni i pieczonych batatów. Jak dla mnie to idealnie połączenie smakowe.
Już nie raz spotkałam się ze stwierdzeniem, że krem z dyni jest mdły. Oczywiście, smaki są rożne, ale wydaje mi się, że kluczem do sukcesu są tutaj użyte przyprawy. W dyniowej zupie nie wystarczy sól, pieprz i mielony imbir. Według mnie, charakterystycznego pazura nadaje jej przede wszystkim świeży imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, chili i kolendra. I jeszcze jedno – jak dla mnie – dyniowa tylko bez dodatku mleka ;). Spróbujcie mojego przepisu, być może przypadnie do gustu i Wam. Polecam.

krem_dynia_bataty

Składniki:
850 g dyni (waga już po obraniu)
1 duży batat (około 100 gr )
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta płatków chili
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

[Uwaga! Zupa jest dość pikantna, jeśli nie lubicie można zmniejszyć ilość imbiru i pominąć chilli]

Obranego batata pokroić w kostkę lub w plastry, lekko posolić, oprószyć płatkami chilli i wyłożyć na papier do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. W połowie pieczenia przygotować dynię. Do garnka wlać bulion, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki dynię i gotować przez chwilę na małym ogniu. Następnie dodać podpieczone bataty, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować 5 min (warzywa muszą być miękkie) i dodać przyprawy. Zmiksować na gładki krem, skosztować i ewentualnie doprawić do smaku. Pogotować jeszcze 5 minut i zupa gotowa!
Podawać z kleksem z oleju z pestek dyni i pestkami dyniowymi.

Smacznego!

krem_dynia_bataty1

Otagowano , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *