Połowa listopada. Do Świąt już tuż tuż, więc nachodzi mnie coraz częściej ochota na piernikowe nuty. A jak chce coś „na już”, to co jest lepsze od muffinek?? Nic. I Powiem Wam, że szczególnie od tych muffinek NIC (naprawdę!) nie jest lepsze! Są idealne! Wyczuwalny smak pomarańczy, cynamonu, kardamonu, anyżu i… ta marcepanowa kulka otoczona suszoną śliwką… Dodam jeszcze, że nie potrzebujecie do nich mleka i tłuszczu. Jeśli są to Wasze smaki, nie zwlekajcie. Do dzieła! Polecam bardzo!
Składniki na 12 muffinek:
1 3/4 szklanki mąki
otarta skórka z 2 pomarańczy
2 jajka
1,5 szklanki soku z pomarańczy
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki anyżu
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki kakao
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g marcepanu
12 suszonych śliwek
Marcepan podzielić na 12 równych części i z każdej uformować kuleczkę. Śliwki lekko naciąć i do środka powkładać marcepanowe kulki.
Przygotować dwie miski. Do jednej wbić jaja, dodać sok z pomarańczy oraz otartą skórę i lekko roztrzepać. Do drugiej przesiać mąkę z proszkiem i przyprawami, dodać cukier i kakao, pomieszać i wlać mokre składniki. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić do połowy ciastem, wbić do każdej muffiny po śliwce i zapełnić resztą ciasta.
Piec na środkowej szynie piekarnika w 180 stopniach, około 25 minut.
Przestudzone można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Czym można zastąpić marcepan?
Raczej niczym, lepiej pominąć i dać po dwie śliwki 🙂
bardzo prosto można zrobi samemu, nawet taki udawany bez migdałów – przepisy w necie…
No niby tak,ale czy To domowy czy kupny, to wciąż marcepan, a Autorka poprzedniego pytania chciała go czymś zastąpić. Swoją drogą to pierwsze słyszę o „marcepanie” bez migdałów… Ale skoro są serniki bez sera, to i oszukany marcepan się znajdzie 🙂 Dzięki za info!
Mniam pychotka zjadłbym 😉