4. urodziny bloga – konkurs

Uwaga, uwaga! Obiecane wyniki ­čśë
Na pocz─ůtku chcia┼éam Wam wszystkim podzi─Ökowa─ç za udzia┼é w konkursie. Pierwszy raz na blogu odby┼é si─Ö konkurs bez gotowania ­čÖé
Nie ma co przedłużać, czas na wyniki:
Nagroda w─Ödruje do…

Jolki,┬á kt├│ra pami─Öta czasy ze snu ­čÖé

Oczywi┼Ťcie nie by┼éabym sob─ů, gdybym nie mia┼éa dla Was niespodzianki┬á ­čÖé
Nagrod─Ö pocieszenia, o kt├│rej nigdzie nie by┼éo mowy (ha! specjalnie!) otrzymuje …

Mirabelldream.

Gratuluj─Ö Wygranym i zapraszam do kolejnych konkurs├│w na blogu.
—————————————————————–
Pewnie niekt├│rzy z Was nie wiedz─ů, ale 1.05. min─Ö┼éy dok┼éadnie cztery (!!!) lata od powstania bloga. A┼╝ sama nie wierz─Ö w to, ┼╝e to ju┼╝ tyle czasu! I wiecie co? Wci─ů┼╝ sprawia mi tyle samo rado┼Ťci, co na pocz─ůtku ­čÖé
Je┼Ťli zagl─ůdacie na bloga od d┼éu┼╝szego czasu to zapewne wiecie, ┼╝e zawsze z okazji urodzin pojawia si─Ö konkurs. To ju┼╝ tradycja, a podtrzymywanie tradycji jest fajne! Dlatego przybywam dzisiaj (cho─ç z lekkim op├│┼║nieniem ;)) do Was z konkursem.
Przy okazji chcia┼éabym Wam wszystkim bardzo serdecznie podzi─Ökowa─ç za to, ┼╝e jeste┼Ťcie ze mn─ů. Za te wszystkie ciep┼ée s┼éowa, za Wasz─ů obecno┼Ť─ç tutaj, na Facebooku i na Instagramie (swoj─ů drog─ů je┼Ťli mnie jeszcze nie obserwujecie, to zapraszam – klik). Dzi─Ökuj─Ö za ka┼╝d─ů wiadomo┼Ť─ç i ka┼╝de zdj─Öcie potrawy, kt├│r─ů ugotowali┼Ťcie z mojego przepisu. Wasze zainteresowanie blogiem daje mi naprawd─Ö porz─ůdnego kopa i motywacj─Ö, bo przecie┼╝ bez Was, nie mia┼éoby to sensu… Dzi─Ökuj─Ö!

Konkurs – zasady:

Do tej pory zawsze prosi┼éam Was o gotowanie/pieczenie, do┼é─ůczenie przepisu i zdj─Öcia. W tym roku postanowi┼éam, ┼╝e zasady b─Öd─ů inne. Nie b─Ödziecie musieli nic piec, gotowa─ç i robi─ç zdj─Öcia. Tym razem trzeba b─Ödzie co┼Ť napisa─ç :).┬á Oto zadanie konkursowe:

Zabierz mnie w kulinarn─ů podr├│┼╝ do miejsca, kt├│re co┼Ť dla Ciebie znaczy. W komentarzu pod tym postem opisz to miejsce (mo┼╝e to by─ç kraj, miasto, Tw├│j dom rodzinny – wyb├│r nale┼╝y do Ciebie) i zaproponuj, co przygotowa┼éaby┼Ť/przygotowa┼éby┼Ť do jedzenia, aby zach─Öci─ç mnie do tej podr├│┼╝y w┼éa┼Ťnie z Tob─ů. Je┼Ťli chcesz, mo┼╝esz napisa─ç przepis na dan─ů potraw─Ö/potrawy, jednak nie jest to obowi─ůzkowe.

Konkurs trwa od 25.05.2020 do 08.06.2020, do godziny 23.59. Wyniki og┼éosz─Ö do trzech dni od zako┼äczenia konkursu, tj. maksymalnie do 11.06.2020 w tym po┼Ťcie. Czekam 2 dni na maila od Zwyci─Özcy z adresem do wysy┼éki. Je┼Ťli do tego czasu si─Ö nie zg┼éosi, wybieram kolejn─ů osob─Ö. Wysy┼éka nagrody tylko na terenie Polski.

 

A teraz co┼Ť, co interesuje Was najbardziej, czyli nagrody. Spo┼Ťr├│d nades┼éanych komentarzy wybior─Ö jednego Zwyci─Özce, do kt├│rego pow─Ödruje taka oto nagroda:

konkurs, hamsa, olej arganowy
W sk┼éad nagrody wchodz─ů:

* ┼Ťredniej wielko┼Ťci talerz w kszta┼écie hamsy (r─Öki Fatimy)
* mały, ozdobny tajine
* foremka do ciasteczek w stylu maamoul
* olejek z opuncji figowej marki Apia, 15 ml
* olejek arganowy o zapachu r├│┼╝y marki Apia, 30 ml
* olejek arganowy o zapachu orientalnym (m├│j ulubiony!), marki Apia, 30 ml
*kosmetyczka/saszetka w wyszyt─ů hams─ů
* breloczek amazigh

Wszystkie nagrody opr├│cz hamsy pochodz─ů oczywi┼Ťcie z Maroka. Talerz zosta┼é przywieziony z Tunezji – podczas ostatniej podr├│┼╝y s┼éu┼╝bowej m─ů┼╝ pomy┼Ťla┼é i o Was┬á ;).

Czekam na Wasze zg┼éoszenia i … ┼╝ycz─Ö Wam powodzenia!

Otagowano , , .Dodaj do zakładek Link.

22 odpowiedzi na „4. urodziny bloga – konkurs

  1. Jolka, Jolka... Kt├│ra pami─Öta czasy ze snu... komentarz:

    Zabra┼éabym Ci─Ö… w┼éa┼Ťnie tam…
    Gdzie sernika słodki smak
    Zabra┼éabym Ci─Ö… w┼éa┼Ťnie tam
    Gdzie słońce nad lasem wschodzi
    Zabra┼éabym Ci─Ö… w┼éa┼Ťnie tam,
    Gdzie wolniej płynie czas
    Zabra┼éabym Ci─Ö… w┼éa┼Ťnie tam
    Gdzie szcz─Ö┼Ťciu nic nie grozi…

    Pomagaj─ůc sobie refrenem jak┼╝e starej ju┼╝ piosenki opisa┼éam pokr├│tce miejsce, gdzie zabra┼ébym Ci─Ö w podr├│┼╝ pt. „Szlakiem moich wspomnie┼ä” .
    To by┼é naprawd─Ö pi─Ökny okres w moim ┼╝yciu. Pami─Ötam czasy (ju┼╝ do┼Ť─ç odleg┼ée ;)), kiedy jako ma┼éa dziewczynka wraz z rodzicami i rodze┼ästwem, je┼║dzili┼Ťmy na wie┼Ť do babci. Rekreacyjnie raz na dwa tygodnie, a „do roboty” w ka┼╝de wykopki, sianokosy itp. Najlepsze w tym wszystkim by┼éo to, ┼╝e w┼éa┼Ťnie wtedy, kiedy by┼éo najwi─Öcej pracy, by┼éo tam najfajniej. Dlaczego? Bo zje┼╝d┼╝a┼éa si─Ö ca┼éa rodzina. Pami─Ötam te „┼Ťmichy-chichy” z kuzynostwem podczas zbierania ziemniak├│w (bo kopali najstarsi)… Potem, po pracy wszyscy zasiadali┼Ťmy do wsp├│lnego posi┼éku i by┼éo tak fajnie. Po prostu. Wieczorem starsi oblewali koniec pracy (oczywi┼Ťcie w granicach rozs─ůdku), a my, m┼éodzie┼╝, szli┼Ťmy w teren. C├│┼╝ to by┼éy za spacery!
    Pami─Ötam te┼╝, jak babcia hodowa┼éa zwierz─Öta i tak bardzo lubi┼éam si─Ö z nimi bawi─ç (szkoda tylko, ┼╝e potem mia┼éam je na talerzu, a mama wiecznie m├│wi┼éa mi, ┼╝e moja ukochana k├│zka Balbinka, R├│zia, ┼üaciatka etc., uciek┼éa…;)).
    Z tym miejscem te┼╝ kojarz─ů te┼╝ pewne przysmaki. Nie by┼éo nic lepszego od ciep┼éego dro┼╝d┼╝owego babci popitego jeszcze ciep┼éym mlekiem prosto od krowy. Smak sernika z robionego przez babci─Ö sera pami─Ötam do dzisiaj, a ruskie pierogi by┼éy naprawd─Ö wyj─ůtkowe. Tarte, szare kluski, kt├│re tak kocham, tam zawsze smakowa┼éy inaczej. U babci jadali┼Ťmy zawsze skromnie, „wiejsko”, a mimo wszystko potrawy te smakowa┼éy jak w najlepszej restauracji.
    Do┼Ť─ç tych wspomnie┼ä, pora na szczeg├│┼éy naszej wyprawy i menu.
    A wi─Öc, Sylwio, zabra┼ébym Ci─Ö do Lekasandrowej. Oprowadzi┼éabym Ci─Ö po wszystkich lasach, w kt├│rych bawi┼éam si─Ö w podchody. Pokaza┼éabym Ci ka┼╝de miejsce, z kt├│rym wi─ů┼╝e jakie┼Ť wspomnienia. Na sam koniec pokaza┼éabym Ci dom mojej ┼Ťp. Babci i wszystkie pola dooko┼éa, na kt├│rych wyla┼éam tyle potu za m┼éodu ;). Na koniec wycieczki uda┼éyby┼Ťmy si─Ö do mojej cioci, kt├│ra ugo┼Ťci┼éaby nas najlepiej jak tylko mo┼╝na. Teraz ona wypieka dro┼╝d┼╝owe, do kt├│rych podaje kubek jeszcze ciep┼éego mleka prosto od kr├│wki „Kasi” (ciocia wszystkim zwierz─Ötom daje ludzkie imiona ;)). To ona teraz robi pyszne sery, a z nich serniki i ruskie, obowi─ůzkowo z du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů podsma┼╝anej cebulki. A tarte kluchy zrobi┼éabym ja, bo po tylu razach robienia ich z babcia, dosz┼éam ju┼╝ do perfekcji. A o zmroku, zapali┼éyby┼Ťmy ognisko, usma┼╝y┼éy swojsk─ů kie┼ébas─Ö na patykach, kt├│re przytargamy z pobliskiego lasu i oczywi┼Ťcie upieczemy ziemniaczki. Po┼Ťpiewamy (spokojnie, dostaniesz kartk─Ö z tekstem ;)) i pota┼äczymy dooko┼éa ogniska.

    Tak wi─Öc, Sylwio…
    Zabra┼ébym Ci─Ö w┼éa┼Ťnie tam, gdzie wspomnie┼ä wiele mam,
    Zabra┼éabym Ci─Ö w┼éa┼Ťnie tam… gdzie czuj─Ö si─Ö wolna i spok├│j ducha i umys┼éy mam.
    Zabra┼éabym Ci─Ö w┼éa┼Ťnie tam, gdzie do szcz─Ö┼Ťcia niewiele b─Ödzie ju┼╝ potrzebne nam.

    • Jolka, Jolka... Kt├│ra pami─Öta czasy ze snu... komentarz:

      Napisze raz jeszcze to, co pisa┼éam w wiadomo┼Ťci prywatnej z adresem. Nie wierz─Ö… Po prostu nie wierz─Ö. Pierwszy raz w ┼╝yciu co┼Ť wygra┼éam… Do tego te olejki, kt├│re mo┼╝e wyprostuj─ů mi zmarszczki ­čĄú Bardzo, bardzo, bardzo dzi─Ökuj─Ö za wyr├│┼╝nienie!

      • SylwiaSM komentarz:

        Prosz─Ö bardzo! Trafi┼éa┼Ť w moje smaki, obudzi┼éa┼Ť pewne wspomnienia… no i to ognisko na koniec. Super! ­čÖé

  2. Mirabelldream komentarz:

    Zabieram Ci─Ö dzi┼Ť na kolacj─Ö do nadmorskiego miasteczka o wdzi─Öcznej nazwie Klima, na greckiej wyspie Milos. By─ç mo┼╝e nie s┼éysza┼éa┼Ť o tej cudownej, jeszcze nie odkrytej, a przez to pi─Öknej wysepce w archipelagu Cyklad. Rozsi─ůd┼║ si─Ö wygodnie, trwa w┼éa┼Ťnie tak zwana z┼éota godzina, promienie zachodz─ůcego s┼éo┼äca o┼Ťwietlaj─ů charakterystyczne dla Klimy kolorowe zbudowania. Ju┼╝ za chwil─Ö na morzu s┼éo┼äce b─Ödzie malowa─ç pi─Ökne pejza┼╝e. Jeste┼Ťmy na wyspie, wi─Öc wybieramy owoce morza, a jak┼╝e. Ale zanim one, skosztuj pasty z oliwek oraz tradycyjnego chleba z oliw─ů i oregano. Zamawiamy sma┼╝one kalmary, krewetki w sosie pomidorowym, grillowan─ů o┼Ťmiornic─Ö, ma┼é┼╝e mocno skropione sokiem z cytryny, do tego obowi─ůzkowo salatk─Ö greck─ů, fav─Ö, a wi─Öc past─Ö z ┼╝├│┼étego grochu, kolokithokeftedes ÔÇôpyszne placuszki z cukinii. Do picia proponuj─Ö bia┼ée wino, koniecznie lokalne. Je┼Ťli nie, do owoc├│w morza idealne b─Ödzie ouzo- giamas, czyli nasze zdrowie! Je┼Ťli chodzi o jedzenie my┼Ťl─Ö, ┼╝e pocz─ůtek tyle wystarczy, chocia┼╝ my┼Ťl─Ö, ┼╝e si─Ö najesz. ┼╗aden w┼éa┼Ťciciel tawerny nie pozwoli odej┼Ť─ç od sto┼éu bez deseru. Na Milos dostaniesz na zako┼äczenie posi┼éku karpuzopit─Ö ÔÇô a wi─Öc ciasto z arbuzem,polane miodem i posypane sezamem, jest przepyszne! Obok nas starsi,eleganccy panowie graj─ů na bouzuki, s┼éo┼äce ju┼╝ zachodzi, ale my nadal mo┼╝emy siedzie─ç, cieszy─ç si─Ö chwil─ů, popija─ç wino i s┼éucha─ç tradycyjnej greckiej muzyki. Chwilo trwaj!
    Kochana, gratuluj─Ö wspania┼éego bloga i ┼╝ycz─Ö dalszych sukces├│w. Pozdrawiam ­čÖé

  3. El┼╝bieta komentarz:

    Zakopane to miejsce, do kt├│rego ch─Ötnie wracamy prawie co roku. Lubimy zwiedza─ç nasz kraj.
    A tam jest du┼╝o ciekawych miejsc, szlak├│w…
    Kiedy by┼éam po raz pierwszy, ÔÇ×oblecia┼éamÔÇŁ wiele restauracji chc─ůc posmakowa─ç tej ich rozs┼éawionej kwa┼Ťnicy.
    Rozczarowa┼éam si─Ö, bo to by┼é byle jaki kapu┼Ťniak.
    Gotowałam lepszy.
    Ze zdziwieniem ogl─ůda┼éam reklamy g├│ral ÔÇô burger├│w czy frytek po g├│ralsku.
    W zesz┼éym roku po raz pierwszy mog┼éam powiedzie─ç z r─Ök─ů na sercu, ┼╝e restauratorzy coraz bardziej si─Ö staraj─ů. Cz─Ö┼Ťciej serwuj─ů dania tradycyjne. I nie s─ů to ju┼╝ ÔÇ×burger ÔÇô g├│rale.
    Przesmaczn─ů przygod─Ö kulinarn─ů prze┼╝y┼éam w Gminnym O┼Ťrodku Kultury w ┼üopusznej, a w┼éa┼Ťciwie obok niego, gdzie
    w 2014 roku uczestniczy┼éam w Konkursie Potraw Regionalnych ÔÇ×G├│ralskie Jad┼éoÔÇŁ.
    To wydarzenie kulinarno ÔÇô kulturalne odbywa┼éo si─Ö w├│wczas
    po raz 42 – gi !!!
    Mo┼╝na tam by┼éo posmakowa─ç g├│ralskiego jedzenia przygotowanego przez kilkana┼Ťcie k├│┼é ga┼║dzinek podhala┼äskich. Ka┼╝dy m├│g┼é do woli popr├│bowa─ç zup, mi─Ös, nalewek, wypiek├│w ÔÇŽ i to gratis (!) przy wt├│rze tanecznych zespo┼é├│w g├│ralskich, skecz├│w, konkurs├│w.
    Nie tylko jad┼éam, ale i pyta┼éam o przepisy. Podpatrywa┼éam, smakowa┼éam ÔÇŽ
    Z ka┼╝dego wyjazdu w Tatry przywozi┼éam ze sob─ů regionalne produkty, jak bundz, oscypki, bryndz─Ö, ┼╝urawin─Ö i ─çwiczy┼éam gotowanie.
    W czasie pandemii niestety nie zaprosz─Ö do stolicy Tatr, ani do ┼üopusznej, ale ch─Ötnie do siebie, by zaserwowa─ç kilka moich ulubionych da┼ä, bo dla mnie wa┼╝ne s─ů nie tylko pi─Ökne widoki czy atrakcje turystyczne, ale i kultura sto┼éu danego regionu Polski.
    Mam nadziej─Ö, ┼╝e przygotowane przeze mnie potrawy b─Öd─ů smakowa─ç.

    Co proponuj─Ö ?

    Na przystawk─Ö(g├│rale m├│wi─ů ÔÇ×na pocontekÔÇŁ) moskole z oscypkiem i ┼╝urawin─ů.
    Moskole to placki ziemniaczane pieczone na blaszce, na patelni b─ůd┼║ w piekarniku.
    Od razu powiem, ┼╝e najsmaczniejsze s─ů domowe: ┼Ťwie┼╝e i ciep┼ée.
    Te, które jadłam w Zakopanem, były twarde i zimne.
    Podejrzewam, że kuchnia narobiła ich na cały dzień i dlatego mi nie smakowały.

    Potem b─Ödzie zupa (polywka).
    Do wyboru: z grzyb├│w le┼Ťnych, zabielana g─Öst─ů ┼Ťmietan─ů
    i z ziemniakami lub sa┼éaciorka, czyli g├│ralski barszcz na sa┼éacie gotowany na wywarze z w─Ödzonki, zabielany kwa┼Ťnym mlekiem.
    M├│j ulubiony ! Oczywi┼Ťcie pocz─Östowa┼éabym oboma !

    Na tzw. drugie danie przygotowałabym kilka smakołyków.
    Przede wszystkim pieczonego pstr─ůga faszerowanego ┼Ťwie┼╝ym rozmarynem i mi─Öt─ů, mas┼éem oraz plasterkiem cytryny. Zawin─Ö┼éabym go w r─Ökaw do pieczenia i upiek┼éa w piekarniku razem z grulami.
    A do tego sur├│wka.
    Podobno serwowane w stolicy Tatr pstr─ůgi nie pochodz─ů z czystych w├│d potok├│w, tylko z hodowli.
    Wiem, ┼╝e to ryba, kt├│ra lubi czyste ┼Ťrodowisko, tak┼╝e to hodowlane.
    Mam do niej wi─Öcej zaufania ni┼╝ do ryb morskich, kt├│rych jako┼Ť─ç jest coraz gorsza, a co za tym idzie ÔÇô niezdrowa.
    Dlatego z czystym sumieniem postawi─Ö pstr─ůga Go┼Ťciowi.
    Aby pozna─ç g├│ralskie smaki, trzeba te┼╝ spr├│bowa─ç szarych klusek.
    G├│rale maj─ů na nie inn─ů nazw─Ö: HA┼üUSKI albo KLUSKI SCYKANE, TARCIOKI, BUKTY, ┼╗ELUSIE G├ôRALSKIE.
    Wpisane s─ů na list─Ö produkt├│w tradycyjnych w kategorii: gotowe dania i potrawy w woj. Ma┼éopolskim (2013 r.).
    Robi si─Ö je podobnie jak nasze, pomorskie, czyli ze surowych ziemniak├│w (gruli) albo ugotowanych.
    Mnie smakuj─ů obie wersje, przy czym ta druga jest delikatniejsza.
    Podawane s─ů ze skwarkami, przysma┼╝anym w─Ödzonym boczkiem i cebulk─ů, a do tego pokruszony bia┼éy ser lub gulasz. Mo┼╝e te┼╝ by─ç bigos czy duszona kapusta.
    Serwowałabym kluchy z białym serem i bigosem. Z każdej wersji po trochu.

    Nie by┼éabym sob─ů, gdybym nie pocz─Östowa┼éa pierogami, kt├│re uwielbiam lepi─ç !
    Tymi z czarnymi jagodami ( po g├│ralsku: z bor├│wkami) i tymi
    z bundzem ( ser z mleka owczego) po┼é─ůczonym z bryndz─ů
    (ser z mleka owiec o innym smaku ni┼╝ bundz, bardziej ostry).

    Je┼╝eli chodzi o deser, to na st├│┼é by ÔÇ×wjecha┼éÔÇŁ jeden, ale jaki wypiek !
    Szarlotka spod samiu┼Ťkich Tatr, czyli szarlotka tatrza┼äska !
    S┼éysza┼éam o jej smakowych w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach przed jednym
    z wyjazdów w Tatry i postanowiłam spróbować u źródła, czyli
    u s┼éawnej ga┼║dziny pani Bigosowej, kt├│ra raczy┼éa turyst├│w tak┼╝e przepysznymi pstr─ůgami.
    Moja wyprawa na stok Głodówka okazała się niewypałem: kulinarny przybytek był zamknięty !!!
    Nie da┼éam jednak za wygran─ů !
    Poszukałam przepisu i upiekłam w domu !
    Przeczyta┼éam te┼╝ o tym cie┼Ťcie, a w┼éa┼Ťciwie o jego ÔÇ×wyznawcachÔÇŁ i Szlaku Szarlotek Tatrza┼äskich w ÔÇ×Gazecie KrakowskiejÔÇŁ z 3 lipca 2008 roku. Szlak ten wymy┼Ťli┼é i przeszed┼é jako pierwszy Kuba Terakowski ( 8 szarlotek w 8 schroniskach w 1 dzie┼ä, czyli 9 – tego wrze┼Ťnia 2006 roku), a powt├│rzy┼éa niejaka Danuta G├│rszczyk (nazwisko zobowi─ůzuje ­čÖé ).
    Pan Kuba ÔÇô jest znany, szanowany i lubiany nie tylko w „┼Ťwiatku” podr├│┼╝nik├│w. To organizator wielu imprez z legendarnymi ju┼╝ Marszonami , Zimakami , Dreptakami.
    I tylko taki cz┼éowiek m├│g┼é wpa┼Ť─ç na pomys┼é, ┼╝eby przej┼Ť─ç d┼éugi szlak, ka┼╝d─ů szarlotk─Ö sfotografowa─ç na tle schroniska i oceni─ç j─ů za smak, wielko┼Ť─ç, cen─Ö. To si─Ö nazywa mi┼éo┼Ť─ç do ekstremalnych wyczyn├│w i ÔÇŽ szarlotki !
    Na marginesie dodam, ┼╝e takie ciasto piecze si─Ö z kwa┼Ťnych jab┼éek, najlepiej renety, kt├│r─ů si─Ö kroi na cieniutkie plasterki. Przepis jest do┼Ť─ç wymagaj─ůcy, ale czego si─Ö nie robi dla Go┼Ťcia !

    Nie zabrakłoby też herbaty góralskiej, ale o tym sza !

    Mam nadziej─Ö, ┼╝e moje dania pobudz─ů kubki smakowe.
    A że je się też oczami, dlatego wysyłam na priv zdjęcie przedstawionych potraw, które własnoręcznie wykonałam
    i kt├│rymi bym ugo┼Ťci┼éa.
    Druga fotka to szarlotki p. Kuby.

    A potem zwiedzanie mojego miasta !
    Nadmieni─Ö, ┼╝e jest gdzie spali─ç kalorie !

  4. Ela komentarz:

    Gdy mia┼éam trudny czas po ┼Ťmierci mamy nie s─ůdzi┼éam ┼╝e dam rad─Ö si─Ö podnie┼Ť─ç, wtedy za namow─ů znajomych z Maroka polecia┼éam tam. To by┼éa moja pierwsza i samodzielna podr├│┼╝ za granic─Ö. Po wyl─ůdowaniu samolotu poczu┼éam co┼Ť czego nie da si─Ö opisa─ç. Ten kraj zadzia┼éa┼é na mnie jak lekarstwo. Od samego pocz─ůtku poczu┼éam ┼╝e to jest moje miejsce. Maroko to cudowny kraj. Zawsze w ┼╝yciu czu┼éam ┼╝e musz─Ö znale┼║─ç swoje miejsce. Nie wiedzia┼éam czy to sie stanie ,ale gdy moja ukochana mama odesz┼éa nie m├│g┼é zosta─ç w Polsce. Wszystko w tym kraju jest cudowne jedzenie kt├│re uwielbiam ,ci─ůgle przygotowuje co┼Ť maroka┼äskiego , kosmetyki, oleje, miejsca. Ten kraj ma swoj─ů magi─Ö , nie straci┼é jej jak niekt├│re kraje. Tam wyjezdzam gdy mam urlop. Tam odpoczywam. ka┼╝dy powinien tam jecha─ç zobaczyc poczu─ç t─Ö atmosfer─Ö . Ludzie cudowni , b─Öd─ůc tam pierwszy raz nic z┼éego mi si─Ö nie sta┼éo. Ludzie mi pomagali. By┼éo tak cudownie ┼╝e nigdy nie przestan─Ö kocha─ç tego kraju ,a szczeg├│lnie b─Öd─Ö zawsze wdzi─Öczna temu krajowi za pomoc w wyj┼Ťciu z ┼╝a┼éoby .

  5. Daga komentarz:

    Nie ma tylko jednej potrawy, kt├│r─ů chcia┼éabym Ci─Ö zach─Öci─ç do odwiedzenia mojej ukochanej Lizbony – miasta s┼éo┼äca, kolorowych kamienic i ┼╝yczliwych ludzi. Oczywi┼Ťcie poza gubieniem si─Ö w ciasnych zau┼ékach i podziwianiu miasta z licznych punkt├│w widokowych kocham ich kuchni─Ö i Ty musia┼éaby┼Ť spr├│bowa─ç wszystkiego ze mn─ů!
    Zacz─Ö┼éyby┼Ťmy od ┼Ťniadania – proponuj─Ö odwiedzi─ç lokaln─ů piekarni─Ö i zje┼Ť─ç tosty ze ┼Ťwie┼╝ego chrupi─ůcego chleba, albo przewrotnie s┼éodk─ů brioszk─Ö z serem ┼╝├│┼étym lub serem i szynk─ů, brzmi nieprawdopodobnie, co? I o dziwo tak te┼╝ smakuje! Do tego wyci┼Ťni─Öty sok pomara┼äczowy i kawa, tak, moja Lizbona smakuj─ů kaw─ů pit─ů par─Ö razy dziennie – mocna, aromatyczna i pyszna ­čÖé Po ┼Ťniadaniu z energi─ů ruszy┼éyby┼Ťmy na zwiedzanie. Punktem obowi─ůzkowym jest odwiedzenie Pastelerii de Belem i spr├│bowanie lokalnego przysamku, pastel de nata – nie mog─Ö poda─ç Ci na niego przepisu, gdy┼╝ jest to pilnie strze┼╝ona receptura, ale wyobra┼║ sobie ciep┼é─ů babeczk─Ö z ciasta francuskiego wype┼énion─ů pysznym kremem budyniowo-jajecznym i posypan─ů szczypt─ů cynamonu – pycha! Pasteis de nata mo┼╝na kupi─ç w praktycznie ka┼╝dej cukierni, ale smak tych z Belem jest wart grzechu i potem mo┼╝na popl─ůta─ç si─Ö po okolicy Pomnika Odkrywc├│w i zobaczy─ç punkt z kt├│rego Portugalczycy wyp┼éywali na podb├│j ┼Ťwiata i spali─ç troch─Ö kalorii ­čÖé Na lunch w czasie s┼éonecznych dni nie ma nic lepszego ni┼╝ zatrzyma─ç si─Ö w ma┼éej restauracji, koniecznie pe┼énej miejscowych i zje┼Ť─ç zup─Ö-krem, ja jestem fank─ů kremu marchewkowego, ale narodow─ů zup─ů jest Caldo Verde – zupa z jarmu┼╝u, szpinaku, m┼éodej kapusty, okraszona plasterkiem kie┼ébaski chourico. Je┼╝eli chodzi o p├│┼║ny obiad to portugalska kuchnia oferuje mnogo┼Ť─ç potraw ze ┼Ťwie┼╝ych owoc├│w morza. Koniecznie trzeba spr├│bowa─ç bacalhau – jest to ulubiona potrawa Portugalczyk├│w, kt├│r─ů m├│wi─ů, ┼╝e potrafi─ů przygotowa─ç na 365 sposob├│w. Podstaw─ů tego dania jest suszony dorsz, kt├│rego wydaje mi si─Ö, ┼╝e albo si─Ö kocha, albo nienawidzi. Ja teraz ilekro─ç jestem w Lizbonie i wchodz─ůc do sklepu czuj─Ö charakterystyczny zapach to wiem, ┼╝e jestem w domu. Moja ulubiona wersja to bacalhau com natas, ale jak j─ů przygotowa─ç? Dorsza trzeba wymoczy─ç przynajmniej przez 12 godzin wymieniaj─ůc wod─Ö ┬ż razy, ┼╝eby wyp┼éuka─ç s├│l. Ziemniaczki obra─ç, pokroi─ç i na talarki i lekko podgotowa─ç, nie przesadza─ç z sol─ů, bo ryba jest s┼éona. Gotow─ů ryb─Ö gotujemy w wodzie z mlekiem, kiedy jest mi─Ökka to j─ů odcedzamy zostawiaj─ůc t─Ö wod─Ö i obieramy dorsza ze sk├│ry, i z ko┼Ťci. Na patelni podgrzewamy cebulk─Ö z czosnkiem, kiedy si─Ö zeszkl─ů mieszamy z ziemniakami. W naczyniu ┼╝aroodpornym mieszamy ziemniaki z obran─ů ryb─ů i to wszystko podlewamy wod─ů z gotowania ryby po┼é─ůczon─ů ze ┼Ťmietank─ů, wszystko doprawiamy pieprzem i ga┼ék─ů muszkato┼éow─ů. Oryginalnie na g├│r─Ö przygotowuje si─Ö sos beszamelowy, ale ja wol─Ö posypa─ç parmezanem ­čśë Polecam z zimnym piwem. Na deser kawa i mus z marakui.
    Je┼╝eli to danie Ci─Ö nie przekonuj─Ö to pomy┼Ťl o grillowanych o┼Ťmiorniczkach, pysznych ┼Ťwie┼╝ych grillowanych doradach, ry┼╝u z owocami morza czy ma┼é┼╝ach w bia┼éym winie. Jak ju┼╝ jeste┼Ťmy przy winie, to musisz spr├│bowa─ç vinho verde – m┼éode, zielone wino delikatnie musuj─ůce. ┼Ülinka mi cieknie na sam─ů my┼Ťl! Nie jestem specjalistk─ů je┼Ťli chodzi o mi─Öso, ale wiem, ┼╝e specjalno┼Ťci─ů jest bifana – czyli taka nasza bu┼éka z kotletem, ┼╝eberka czy kie┼ébaski.
    Z przek─ůsek polecam pajd─Ö chleba z grillowanymi sardynkami posypanymi gruboziarnist─ů sol─ů – ja to uwielbiam, tosty z past─ů oliwkow─ů , krewetki w czosnku czy kalmary, ewentualnie sma┼╝one piero┼╝ki z r├│┼╝nym nadzieniem ­čÖé
    Nie wiem, czy ta kulinarna podr├│┼╝ Ci─Ö przekona, ale ja ju┼╝ jestem bardzo g┼éodna i czekam na moj─ů kolejn─ů podr├│┼╝ do s┼éonecznej LizbonyÔÇŽ Jedziesz? <3

  6. Ja┼Ťminowa Kuchnia komentarz:

    Witam serdecznie ÔŁĄ´ŞĆ ja zaprosi┼éabym Ciebie do mnie na Podlasie. Mieszkam praktycznie w lesie, wsz─Ödzie tylko pola i ┼é─ůki. Najpierw oprowadzi┼éa bym Ciebie po swoich hektarach ­čśť a gdy g┼éodne i zm─Öczone wr├│ci┼éyby┼Ťmy do domu poda┼éabym swojskie jedzenie. W┼éasnor─Öcznie upieczony chleb na zakwasie a jak nie lubisz to zwyk┼éy dro┼╝d┼╝owy, do tego ukroi┼éa ┼Ťwie┼╝o wedzonej szynki lub kie┼ébasy. Mi─Öt─Ö lubisz? Ro┼Ťnie pod domem ┼Ťwie┼╝a, to herbatk─Ö bym nam zaparzy┼éa. W mi─Ödzy czasie ros┼éo by ju┼╝ ciasto na bu┼éeczki dro┼╝d┼╝owe z serem bia┼éym te┼╝ swojskim oraz owocami…. Rzut kamieniem od ┼éawki pod domem gdzie by┼Ťmy urz─Ödowa┼éy mam rz─Ödy truskawek…. Lubisz ze ┼Ťmietan─ů? G┼éodna ode mnie by┼Ť nie wyjecha┼éa, a i na drog─Ö dosta┼éaby┼Ť swojskich warzyw, chleba, mleka, jajek… Bo wiesz ┼╝e ja to swojska baba jestem ­čśéÔŁĄ´ŞĆ

  7. raBarbara komentarz:

    Ten kraj przemierza si─Ö szerokimi, malowniczymi autostradami. Otaczaj─ů je wzg├│rza poro┼Ťni─Öte wyschni─Öt─ů od s┼éo┼äca traw─ů. Jeste┼Ťmy w Turcji, zbli┼╝amy si─Ö do Stambu┼éu. Za chwil─Ö najpi─Ökniejszy odcinek trasy – na horyzoncie wy┼éania si─Ö morze. Przeje┼╝d┼╝amy zaraz obok, woda faluje na lekkim wietrze. Wida─ç odpoczywaj─ůcych ludzi przy brzegu. I my pragniemy odpoczynku: zatrzymujemy si─Ö kawa┼éek dalej w przydro┼╝nej restauracji, jeszcze zanim wjedziemy w ogrom i zgie┼ék miasta.
    Zamawiamy zup─Ö z soczewicy, pilaf, a na deser, oczywi┼Ťcie, baklaw─Ö. Do picia dostajemy tradycyjnie herbat─Ö w szklankach o kszta┼écie tulipana oraz ayran. Zwyk┼éy posi┼éek okazuje si─Ö prawdziw─ů uczt─ů i na pewno pozostanie na d┼éugo w pami─Öci. Takich smak├│w nie da si─Ö zapomnie─ç.

  8. Spotkajmy si─Ö w lesie nad morzem komentarz:

    D┼║wi─Öki i bajeczny krajobraz polskiego lasu w po┼é─ůczeniu z dochodz─ůcym szumem morza… Zapraszam na podr├│┼╝ po… S┼éowi┼äskim Parku Narodowym, miejscu kt├│re pokocha┼éam od pierwszego wejrzenia. Pojed┼║my rowerem przez s┼éowi┼äski las, odwied┼║my latarni─Ö morsk─ů Czo┼épino, z kt├│rej rozpo┼Ťciera si─Ö panorama Morza Ba┼étyckiego i z kt├│rej mo┼╝na zobaczy─ç z lotu ptaka ruchome wydmy w ┼üebie, a p├│┼║niej wr├│─çmy brzegiem morza do urokliwej nadmorskiej miejscowo┼Ťci Rowy, w kt├│rej zasi─ůdziemy razem na balkonie z widokiem na morze i b─Ödziemy rozkoszowa─ç si─Ö smakiem polskich, nadmorskich wakacji, czyli sma┼╝on─ů fl─ůdr─ů (skoro jeste┼Ťmy nad morzem, ryby to podstawa!) – jedn─ů z najlepszych ryb, kt├│r─ů mo┼╝na spotka─ç w Morzu Ba┼étyckim, w towarzystwie domowych frytek, sur├│wki z m┼éodej kapusty i marchewki oraz sosu pomidorowego i czosnkowego. Polski obiad w wakacyjnym wydaniu. Skusisz si─Ö? ­čÖé

  9. EveLina komentarz:

    Czym by┼éo by zaproszenie bez odkrywania bogactwa smak├│w i zapach├│w? Dlatego te┼╝ zamykam oczy, zamknij je r├│wnie┼╝ i wyobra┼║ sobie, ┼╝e zapraszam Ci─Ö na wyczuwalny w powietrzu aromat zi├│┼é, najs┼éodszych arbuz├│w, melon├│w, brzoskwi┼ä, fig i nie tylkoÔÇŽ. Zapraszam Ci─Ö do kraju gdzie rodzina, znajomi celebruj─ů przy stole potrawy przygotowane wg receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Na obiad poda┼éabym grillowan─ů o┼Ťmiornic─Ö, po niej uda┼éyby┼Ťmy si─Ö na spacer po uliczkach przepi─Öknego miasteczka, a spacer zako┼äczy┼éyby┼Ťmy w┼Ťr├│d drzew granat├│w, zrywaj─ůc je do przygotowania smacznego musu z granatu, cha┼éwy i pistacji. Przepis poni┼╝ej:
    Ciasteczka sezamowe:
    1/2 szklanki m─ůki orkiszowej
    50 gram masła
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    Szczypta sody oczyszczonej
    Kilka kropli ekstraktu z wanilii
    1/3 szklanki sezamu.
    Sezam pra┼╝y─ç 2 minuty na suchej, rozgrzanej patelni, miesza─ç. Uwa┼╝a─ç , aby si─Ö nie spali┼é. Prze┼éo┼╝y─ç na talerzyk. Mas┼éo pokroi─ç w kostk─Ö doda─ç m─ůk─Ö i reszt─Ö sk┼éadnik├│w. Ciasto zagnie┼Ť─ç w kulk─Ö, zrobi─ç wa┼éek, obtoczy─ç go w sezamie. Zwin─ů─ç w foli─Ö spo┼╝ywcz─ů i w┼éo┼╝y─ç do zamra┼╝alnika na oko┼éo 20min. Blach─Ö wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrza─ç do 170stopni. Ciasto kroi─ç na p├│┼écentymetrowe plasterki i uk┼éada─ç na papier. Piec oko┼éo 15min.
    Mus
    250gram zimnej ┼Ťmietanki 36%
    125gram serka mascarpone
    125gram chałwy
    1 łyżka wody różanej
    ┬Ż ┼éy┼╝eczki kardamonu
    10łyżek konfitury różanej
    1 granat i pistacje
    ┼Ümietank─Ö ubi─ç na sztywno, doda─ç pokruszon─ů cha┼éw─Ö i serek mascarpone, wod─Ö r├│┼╝an─ů i kardamon Ubija─ç do po┼é─ůczenia sk┼éadnik├│w.
    Wykonanie: Upieczone ciasteczka kruszymy i wyk┼éadamy na dno kieliszk├│w do deser├│w, na to nak┼éadamy niewielk─ů ilo┼Ť─ç konfitury i na to mus cha┼éwowy. Na g├│r─Ö ziarna granatu i pistacje. Zanim si─Ö sch┼éodzi mamy czas na chwil─Ö rozmowy ÔÇŽ
    ÔÇŽZapraszam Ci─Ö w kulinarn─ů podr├│┼╝ pachn─ůc─ů: s┼éo┼äcem, morzem, oliw─ů i zio┼éami. Do miejsca na ┼Ťwiecie z niezatrut─ů chemi─ů i modyfikacjami genetycznymi ┼╝ywno┼Ťci─ů. Zapraszam do miejsca z czystym ┼Ťrodowiskiem i z najlepszym klimatem (na ┼Ťwiecie), Zapraszam Cie w miejsce, kt├│re pokocha┼éam za ÔÇŁphiloxeniaÔÇŁ /czyt.go┼Ťcinno┼Ť─ç/, za wspania┼é─ů kuchni─Ö, za wspania┼ée widoki zapieraj─ůce dech w piersiach, za piaszczyste pla┼╝e i nieskazitelnie czyst─ů wod─Ö w morzu. Zapraszam Ci─Ö na Kret─Ö , wyruszasz ze mn─ů ? ­čÖé

  10. ula-souheil komentarz:

    Serdecznie zapraszam do mojej malutkiej mie┼Ťciny Sejny w woj.Podlaskim, po┼éo┼╝onych na granicy z Litw─ů­čÖéWarto tu sp─Ödzi─ç troch─Ö czasu ,zobaczy─ç nasze zabytki i spr├│bowa─ç naszej kuchni.Historia Sejn zaczyna si─Ö w XVI wieku, kiedy to Jan Wi┼Ťniowiecki za zas┼éugi dla Ojczyzny otrzyma┼é ziemi─Ö nad rzek─ů Marycha. Natychmiast przyst─ůpi┼é on do budowy dworu i kolonizacji tych ziem. Kolejnym wa┼╝nym krokiem w historii miasta by┼éo przybycie tu Dominikan├│w i budowa ko┼Ťcio┼éa w latach 1610-1632. Obecnie ko┼Ťci├│┼é ten nosi nazw─Ö Bazyliki Mniejszej. Koniec XVII w. to r├│wnie┼╝ osadnictwa ┼╝ydowskiego na terenie miasta. Mia┼éo ono znacz─ůcy wp┼éyw na o┼╝ywienie gospodarcze. W tym czasie powsta┼éa Bia┼éa Synagoga ÔÇô najwa┼╝niejsza pozosta┼éo┼Ť─ç ┼╝ydowska z tamtych lat.
    Warto zobaczy─ç nasz pi─Ökny klasztor dominikan├│w z XVII w. ,
    ┼Ťwi─ůtynia pod wezwaniem Naj┼Ťwi─Ötszej Maryi Panny ze s┼éyn─ůc─ů cudownymi ┼éaskami figurk─ů Matki Bo┼╝ej Sejne┼äskiej,
    Synagogi: Biała i Stara Synagoga,
    Ratusz miejski z 1770 roku,
    cztery pomniki: pomnik wdzi─Öczno┼Ťci, powstania sejne┼äskiego, wdzi─Öczno┼Ťci poleg┼éym w walce oraz pomnik Antanasa Baranauskasa….a po zwiedzaniu to co najwa┼╝niejsze ­čśübo jak Sejny to i nasze kartacze ­čśőnajlepsze na ┼Ťwiecie ­čśâ Nie s─ů morze naj┼éatwiejsze w przyrz─ůdzeniu,ale jedzenie ich wynagrodzi trud.
    Składniki
    3 kg ziemniak├│w,
    1 kg ziemniak├│w do ugotowania
    1,5 kg mięsa mielonego np z łopatki
    s├│l,pieprz
    surowy boczek
    cebula.
    Spos├│b przygotowania
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
    Odciskamy przez ┼Ťciereczk─Ö,┼╝eby by┼éy bez wody. Ja przeciskam przez tetrow─ů pieluszk─Ö- sprawdza si─Ö idealnie. Je┼Ťli ziemniaki s─ů kupowane dobrze doda─ç kilka ┼éy┼╝eczek m─ůki ziemniaczanej,ze ,,swojskich”ziemniak├│w krochmal si─Ö wytr─ůci gdy pozostawimy wod─Ö z odci┼Ťni─Ötych ziemniak├│w.Po kilku minutach krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszk─Ö doda─ç do przeci┼Ťni─Ötych ziemniak├│w.
    Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mas─Ö .Mi─Öso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mas─Ö rozp┼éaszczamy w d┼éoni jak na pierogi,na ┼Ťrodek wk┼éadamy porcje mi─Ösa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej.
    formujemy kartacze.
    Kartacze / cepeliny formujemy w kule lub pod┼éu┼╝nie kluski, do┼Ť─ç du┼╝e
    gotowe wrzucamy na wrz─ůtek. W garnku nastawiamy wod─Ö osolona(musi by─ç do┼Ť─ç s┼éona, ┼╝eby smak przeszed┼é na kartacze). Kartacze wrzucamy pojedynczo nie przerywaj─ůc wrzenia wody.
    Gotowe polewamy roztopionym t┼éuszczem z boczkiem i cebulk─ů.Gotujemy ok 45 minut.Na patelni sma┼╝ymy pokrojony boczek na ma┼é─ů kosteczk─Ö.Gdy boczek si─Ö zrumieni,dodajemy pokrojona w kosteczk─Ö cebulk─Ö,zrumieniamy. Wy┼é─ůczamy. Polewamy ugotowane kartacze Pyszne s─ů tak┼╝e na drugi dzie┼ä, przekrojone na p├│l, odgrzewane na patelni.

  11. sylwiad_tq komentarz:

    Wyobra┼║ sobie ┼╝e po raz pierwszy odwiedzasz swojego ukochanego. Wsiadasz do samolotu z g┼éow─ů pe┼én─ů wielu wyobra┼╝e┼ä. po raz pierwszy odwiedzisz kraj, w kt├│rym jeszcze nie by┼éa┼Ť, inne miasto, miasto zakochanych – Pary┼╝.
    Pary┼╝, europejska metropolia, ale do┼Ťwiadczasz jej z lekka po maroka┼äsku.
    Tw├│j wybranek zabiera ci─Ö do swojego mieszkania i serwuje danie maroka┼äskie – kefta tagine.
    W tym ma┼éym mieszkaniu na poddaszu zaczynaj─ů miesza─ç si─Ö zapachy. Mieszkanie przesi─ůka dochodz─ůca w tagine keft─ů w sosie pomidorowym z mieszank─ů przypraw. Przyprawy prosto z Maroka pachn─ů ob┼é─Ödnie. Od tego momentu te przyprawy, kt├│re dotychczas kupowalas w saszetkach w sklepie nie s─ů ju┼╝ dla Ciebie tym samym. Wyobra┼║ sobie, ┼╝e po raz pierwszy danie jesz uzywajac chlebka i r─ůk- dot─ůd nie znane Ci uczucie. Napawasz si─Ö ta chwila, smakujesz proste lecz wy┼Ťmienite danie maroka┼äskie, kt├│re w przysz┼éo┼Ťci stanie si─Ö jednym z Twoich ulubionych. Dzielisz t─Ö chwil─Ö z osoba, kt├│ra darzysz uczuciem, widzisz jego starania. M─Ö┼╝czyzna pragnie Ci zaimponowa─ç i pokaza─ç cho─ç odrobin─Ö swojej kultury. Jest to moment, kt├│ry na d┼éugo pozostanie w Twojej pami─Öci i b─Ödziesz go wspomina─ç z u┼Ťmiechem na twarzy. Na tak─ů w┼éa┼Ťnie podr├│┼╝ z mi┼é─ů ch─Öci─ů bym Ci─Ö zaprosi┼éa ­čśŐ­čśŐ

    W ten spos├│b zacz─Ö┼éa si─Ö te┼╝ moja przygoda z kuchni─ů maroka┼äsk─ů. Takim oto sposobem trafi┼éam na Twojego bloga.

    Pozdrawiam

  12. Kinga komentarz:

    Ch─Ötnie bym Ci─Ö zaprosi┼éa do mojego domu rodzinnego na przepyszne polskie pierogi- nadzienie mog┼éaby┼Ť wybra─ç:)polecam ruskie, z mi─Ösem b─ůdz z serem. Moja Mama jest Mistrzyni─ů w Swojej Kuchni, ciasto na pierogi robi wy┼Ťmienite, delikatne , wr─Öcz rozp┼éywaj─ů si─Ö w ustach:) do tego przygotowa┼éabym lemoniad─Ö z rabarbaru z wanili─ů i truskawk─ů-jest pyszna:) a na deser wzetka z bit─ů ┼Ťmietan─ů i polew─ů czekoladow─ů. polecam i zapraszam serdecznie:)

  13. Zabiorę Cię tam gdzie niebo jest błękitne ludzie za kochani komentarz:

    Laska zabra┼é bym ciebie na pyszne lody na Rue de Rivoli na przeciw metra w ┼╝yciu takich dobrych nie jad┼éem p├│┼║niej na bagiete z salami i serem z butelk─ů wina nad Sekwan─ů ­čśť co ty na to ???

  14. Pyszna podr├│┼╝ do Algierii komentarz:

    Zapraszam na fascynuj─ůc─ů wypraw─Ö do miasta zwanego bram─ů na pustyni─Ö a mianowicie Ghardaia. Miasto cieni,kobiet spowitych w bia┼ée stroje i spogladaj─ůcych na ┼Ťwiat jedynie przez ma┼éy otw├│r na jedno oko. Klimatyczne ma┼ée uliczki kt├│re ka┼╝da z nich prowadzi do serca miasta czyli ryneczku,a wszystko w kolorze piask├│w pustyni.Jeste┼Ť g┼éodna? Sp├│jrz czym poczestowa┼éabym Ci─Ö na twojej wyprawie do miasta kt├│re na zawsze pozostanie w moim sercu…..
    Na ┼Ťniadanie zjesz algiersk─ů „pizz─Ö”,a na lunch cuscus z baranin─ů kt├│ry uwielbiam i nigdy go nie odmawiam. Na podwieczorek zaprosz─Ö Ci─Ö na herbat─Ö i ciasteczka. Kolacj─Ö zjesz w cudownym miejscu a mianowicie na pustyni,zrobimy grilla. Je┼╝eli nadal nie b─Ödziesz mia┼éa do┼Ť─ç to poczestuj─Ö ci─Ö zlabija.

    • Anna rbj houimli komentarz:

      Zabra┼éabym Ciebie do mojej kochanej Tunezji ÔŁĄ´ŞĆ Pi─Ökne bia┼ée domki z niebieskimi oknami i drzwiami spaceruj─ůc tam czujesz zapach Ja┼Ťminu i zapach gotuj─ůcych si─Ö potraw, przypraw, zapach pieczonych ciast i ciasteczek ÔŁĄ´ŞĆ. Uwielbiam t─ů kuchnie

  15. Aga komentarz:

    Podr├│┼╝ kulinarna w jak─ů chcia┼éabym Ci─Ö zabra─ç to podr├│┼╝ do przesz┼éo┼Ťci, do domu rodzinnego mojej ┼Ü.P. Babci, u kt├│rej sp─Ödzi┼éam ca┼ée swoje dzieci┼ästwo. Ma┼éa izdebka z bia┼éym kredensem i piecem w─Öglowym przyci─ůga┼éa otwarto┼Ťci─ů i zapachami gotowanych potraw. Nie by┼éo to nic wykwintnego, ale Babcia gotowa┼éa z pasj─ů i sercem. Niezapomniane pra┼╝uchy, placki ziemniaczane, placki z fajerki czy ┼éazanki do zupy grzybowej. Na deser uwielbiany kogel mogel, kt├│rego nie trzeba przedstawia─ç i p─ůczuszki Babcinej roboty. Smaki i zapachy tamtych dni towarzysz─ů mi do dzisiaj.

  16. Tureckie ┼Ťniadanie komentarz:

    Cze┼Ť─ç! Czy chcesz ze mn─ů jecha─ç na tureckie ┼Ťniadanie? Kolacje mo┼╝na zje┼Ť─ç ze wszystkimi, ┼Ťniadanie ju┼╝ czyni Ci─Ö cz─Ö┼Ťci─ů spo┼éeczno┼Ťci!
    W miejscu gdzie i ja poczu┼éam si─Ö jak nigdzie indziej si─Ö wcze┼Ťniej nie czu┼éam.Ma┼éa miejscowo┼Ť─ç zlokalizowana po azjatyckiej stronie Turcji, w dolinie pomi─Ödzy zielonymi g├│rami tureckimi.W┼éa┼Ťciwie wie┼Ť, w kt├│rej ludzie rzekliby ┼╝e nie ma ┼╝adnej ┼╝adnej rzeczy do zaoferowania.Przebywaj─ůc w kraju kt├│ry ca┼ékowicie podbi┼é moje serce, przez dwa miesi─ůce codziennie jad┼éam wspania┼ée ┼Ťniadanie, ka┼╝dego ranka na tarasie siadali┼Ťmy przy stole na kt├│rym by┼éo wszystko. ┼Üwie┼╝e Simity przypominaj─ůce nasze ogromne obwarzanki posypane sezamem, jeszcze ciep┼ée z piekarni, usma┼╝ony sucuk z grillowanymi pomidorami i papryk─ů. Wspania┼ée pachn─ůce stoj─ůce na ┼Ťrodku sto┼éu Mucver czyli placki z kabaczka, a zaraz obok stos bia┼éego sera pokrojony w ma┼ée kwadraciki w kompanii zielonych oliwek.Oczywi┼Ťcie nie mo┼╝emy zapomnie─ç o wspania┼éych przetworach zrobionych przez mojej przyjaci├│┼éki mam─Ö, a ile ich by┼éo! Sal├ža czyli sos z pomidor├│w z przyprawami tureckimi, mi├│d ,domowa pasta z czarnych oliwek, sok i d┼╝emy z owoc├│w z sadu kt├│re zebra┼é tata mojej przyjaci├│┼éki. No i oczywi┼Ťcie jeden z g┼é├│wnych go┼Ťci programu ka┼╝dego momentu z ┼╝ycia Turk├│w, dok┼éadnie tak, ├žay czyli herbata podawana w fili┼╝ankach w kszta┼écie tulipana kt├│ry jest jednym z symboli Turcji. Wybra┼éam ┼Ťniadanie w┼éa┼Ťnie dlatego poniewa┼╝ ja, b─Öd─ůc w Turcji przez dwa miesi─ůce w wieku 18 lat dopiero gdy usiad┼éam z rodzin─ů przyjaci├│┼éki poczu┼éam wi─Ö┼║ rodzinn─ů. Siedz─ůc przy wsp├│lnym stole wspaniali ludzie pozwolili do┼é─ůczy─ç mi do swojej prywatnej strefy ,i biesiadowa─ç razem z nimi wszystkimi nazywaj─ůc mnie ich polsk─ů c├│rk─ů. Daj─ůc poczu─ç mi to zrozumia┼éam jak wa┼╝ne dla Turcji s─ů wsp├│lne rodzinne posi┼éki ale te┼╝ ich kultura. Ko┼äcz─ůc bardzo d┼éugie ┼Ťniadanie zrozumia┼éam dlaczego Turcy cytuj─ůc ojca wszystkich Turk├│w, Atat├╝rka, m├│wi─ů ÔÇ× co za szcz─Ö┼Ťcie m├│c nazywa─ç si─Ö TurkiemÔÇŁ i co to tak naprawd─Ö znaczy.

  17. Dorota komentarz:

    Najpierw moje gratulacje Sylwio, ┼╝ycz─Ö aby┼Ť dalej pie┼Ťci┼éa nas takimi smako┼éykami a wiesz dobrze ┼╝e korzystam z nich cz─Östo.
    Wiesz gdzie ja Ciebie zabiorę w najpiękniejsze miejsce jakie pamiętam z dzieciństwa czyli do mojej babci i dziadzia.
    Teraz uruchom w─Öch bo zaczyna pachnie─ç, robimy z babci─ů ciastka na ┼éoju wo┼éowym z marmolad─ů, babcia zagniata, ja uk┼éadam marmolad─Ö, potem babcia kroi a ja zwijam ruloniki. Chcesz do┼é─ůczy─ç? siedzimy razem przed piekarnikiem, takim starym bez szybki w drzwiczkach i czekamy a┼╝ si─Ö upiek─ů a pachnie w ca┼éym domu, czujesz? Tu┼╝ obok dziadek obiera ziemniaki na placki i zawsze jest ich du┼╝o, bo musimy si─Ö naje┼Ť─ç. Czy lubisz placki ziemniaczane z mi─Öciutkim wn─Ötrzem i chrupi─ůcymi brzegami?. Babcia b─Ödzie sma┼╝y┼éa bo mnie jeszcze nie wolno ale jak masz ochot─Ö pom├│c to zapraszam.
    Sma┼╝ymy placki na patelni ci─Ö┼╝kiej, takiej cyga┼äskiej i maj─ů one gigantyczne rozmiary – tak z 28 cm, na kuchni opalanej w─Öglem i tak placek za plackiem ale nigdy nie jest za du┼╝o bo jak my nie zjemy to zawsze jaki┼Ť go┼Ť─ç przyb─Ödzie i pomo┼╝e zje┼Ť─ç. Dzi┼Ť tym go┼Ťciem jeste┼Ť Ty Sylwio, a zatem ┼╝ycz─Ö smacznego. Tak ca┼ékiem nie po maroka┼äsku ale pysznie. Buziaki i wielu sukces├│w. Dorota

  18. Procida i jej smaki ­čĄę­čĄę komentarz:

    Z przyjemno┼Ťci─ů zabra┼éabym cie na Procida, ma┼éa wysepka w Golfo di Napoli .. jest tak nie wielka ze mo┼╝na przej┼Ť─ç z jednego ko┼äca do drugiego w nie ca┼éa godzin─Ö , pi─Öknie umalowane domki , pla┼╝e i stare wiezienie na wzg├│rzu wyspy … zabra┼éabym cie na raz do roku organizowany festyn karczocha, jest muzyka , ludzie ta┼äcz─ů na srodku ulicy i wszyscy jedz─ů tylko karczochy , wg specjalnego przepisu. Musia┼éby┼Ť tez spr├│bowa─ç potrawki z krolika z bardzo starodawnego i tradycyjnego przepisu z wyspy ,,, uwielbia┼éam si─Ö nim zajada─ç , u nas szefowa gotowa┼éa go co niedziele … nie zabrak┼éoby tez ciasta cytrynowego z cytryn z procidy , kt├│re s─ů znane na ca┼éym ┼Ťwiecie bo u┼╝ywane do wyrabiana likieru Limoncello … mia┼éam szanse mieszka─ç dwa lata na tej wyspie i smakowa─ç przer├│┼╝ne potrawy przygotowane z produkt├│w lokalnych ,,, my┼Ťle ze wiele z nich by ci smakowa┼éo ­čĄę­čĄę gratulacje dla bloga , ciekawych i pysznych przepis├│w ,,, ­čą░­čą░­čą░

  19. Magdalena Wojtanowicz komentarz:

    zaprosi┼éabym Ci─Ö do ma┼éopolski do ma┼éego miasta zwanego Gorlice – mojego rodzinnego miasta w kt├│rym si─Ö wychowa┼éam i mieszkam. Oprowadzi┼éabym Ci─Ö w s┼éynne na ca┼éym ┼Ťwiecie miejsce, w miejsce gdzie powsta┼éa pierwsza na ┼Ťwiecie uliczna lampa naftowa ­čÖé a pocz─Östowa┼éa bym Ci─Ö wspania┼éymi domowymi pierogami z kiszk─ů ( kaszank─ů – krupniokiem ) okraszonymi chrupi─ůcymi skwareczkami z podgardla z cebulk─ů ­čÖé co┼Ť wspania┼éego i ma┼éo spotykanego ­čśë

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *