Banany w czekoladzie

Jest słodko i kalorycznie – czego chcieć więcej? No chyba tylko tego, żeby nie szło w boczki ;). Banany w czekoladzie to deser idealny – prosty, dość szybki i nieziemsko smaczny. Dzieci je uwielbiają, a i duże dzieci nim nie pogardzą (na przykład mój mąż ;)).
Pamiętam kiedy byłam mała, tata przywoził nam banany w czekoladzie z Austrii. Były pyszne, choć tak naprawdę z bananami nie miały wiele wspólnego. Piankowa masa „bananowa” była w całości pokryta polewą czekoladową, która w trakcie ugryzienia pękała co najmniej tak, jak „pęka gruba czekolada” w reklamie znanych lodów!
Dzisiaj mam dla Was deser z prawdziwymi bananami, z biszkoptem, polewą czekoladową i … nutellą albo dżemem z czerwonej porzeczki (ta druga wersja dla tych, którzy lubią przełamać słodycz czymś lekko kwaśnym). Zarówno nutella jak i dżem pełnią funkcję „kleju”, by banany ładnie trzymały się biszkoptu. Oczywiście możecie użyć Waszego ulubionego dżemu.
Spróbujcie koniecznie, bo deser jest wart grzechu!
[Niestety, zdjęcia robiłam w upale, przez co czekolada się lekko „spociła”, wybaczcie…]


Składniki na 16 sztuk: 
8 niedużych bananów
350 g czekolady (u mnie gorzka z deserową)
40 g oleju kokosowego
6 kostek białej czekolady
nutella i/lub ulubiony dżem

Biszkopt:
3 jaja
115 g mąki pszennej
115 g miałkiego cukru
szczypta soli
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorzkiego kakao (z lekką górką)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Mąkę przesiać razem z proszkiem, mąką ziemniaczaną i kakao.
Żółtka oddzielić od białek. Białka posolić i ubić na sztywno. W osobnej misie utrzeć żółtka wraz z cukrem na puszystą białą masę.
Do utartych żółtek dodawać na przemian mąkę i ubitą pianę. Za każdym razem delikatnie mieszać, tylko do połączenia składników.
Powstałą masę wylać na blaszkę ( wym. 30 x 25 cm) wyłożoną papierem i równo rozprowadzić. Piec około 10-12 minut, najlepiej sprawdzając patyczkiem.
Upieczony biszkopt ostudzić. W międzyczasie roztopić ciemną czekoladę. Następnie dodać olej kokosowy i energicznie zamieszać.


Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ostrym nożem wycinać z biszkoptu kształt banana. Wycięty kawałek posmarować z góry lekko nutellą lub ulubionym dżemem, nałożyć połówkę banana i oblać czekoladą.
Gdy polewa zastygnie, ozdobić roztopioną, białą czekoladą.
Podawać schłodzone.

Smacznego!

Otagowano , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *