Chleb marokański z semoliny i mąki pełnoziarnistej

Bardzo łatwy chlebek, który nie wymaga długiego zagniatania. Z ciastem się bardzo dobrze pracuje, świetnie wyrasta i wyśmienicie smakuje. Idealny do tagine, zwykłych kanapek i do naszego, polskiego obiadu :). Długo zachowuje świeżość.
Pieczywo z dodatkiem semoliny nie wymaga długiego wyrabiania, za to wymaga odpoczynku między wstępnym wyrabianiem, a tym właściwym. Wszystko to za sprawą wody, która musi mieć czas na wchłonięcie się. Wówczas semolina lekko pęcznieje i wiąże w całość ciasto, które już nie potrzebuje długiego wyrabiania.
Jest to jedna z dwóch wersji marokańskiego pieczywa, które uwielbiam. Te tradycyjne marokańskie są troszkę bardziej płaskie niż moje, ale zapewniam, że smakiem nie odbiegają od oryginału!
W Maroku są bardzo popularne, choć nie tak jak całkiem biała wersja, którą prezentowałam TUTAJ.
Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście pieczywa z dodatkiem semoliny, tym bardziej zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Polecam bardzo!

chleb_semolina
Składniki na 3 chlebki (o średnicy około 20 cm):
300 g miałkiej semoliny
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
90 g mąki chlebowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)
2 łyżki oliwy
400 ml letniej wody
1/2 szklanki grubej semoliny do podsypywania (można zastąpić krupczatką)

Wszystkie składniki (oprócz grubej semoliny) umieścić w misie miksera i lekko wyrobić do połączenia składników. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie dosypywać mąki. Przykryć folią lub ściereczką i pozostawić do krótkiego odpoczynku na około 15 minut.
Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto. Nie ugniatać zbyt długo, max 3 minuty. Przykryć i zostawić na 10 minut.
Blat lub stolnicę wysypać pozostałą semoliną lub krupczatką. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą z nich uformować w kulkę przy okazji obtaczając w semolinie. Następnie spłaszczyć na placek, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min.
Wyrośnięte chlebki przełożyć na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć, na środku zrobić dziurkę. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, na środkowej półce, około 30 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!

chleb_semolina2 chleb_semolina3

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

3 odpowiedzi na „Chleb marokański z semoliny i mąki pełnoziarnistej

  1. Krupeczka komentarz:

    Dorota no i co z tym chlebem. Upiekłaś? jakie wrażenia smakowe?

  2. Dorota komentarz:

    Podobają mi się bardzo 🙂 Upiekę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *