Drożdżowe bułeczki z groszkami czekoladowymi

Dawno nie było na blogu drożdżowego, więc najwyższa pora to zmienić! Wiecie jak bardzo lubię ten rodzaj ciasta. Jest nie tylko łatwe w przygotowaniu i pyszne, ale przede wszystkim daje wiele możliwości. Chyba nie ma nic lepszego niż jeszcze ciepła, drożdżowa buła z ulubionym nadzieniem i kubkiem mleka. Ba! Mnie to wystarczy sama buła bez nadzienia!
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na bułeczki z groszkami czekoladowymi. Robi się je szybko, ale (nie)stety jeszcze szybciej znikają. Nie są słodkie, więc wielbiącym słodsze wypieki radze zwiększyć ilość cukru. Nie są to typowe, puszyste bułeczki  – tę zjecie jedną i wystarczy. No chyba, że macie spust jak mój mąż, to musicie zjeść dwie albo trzy, wówczas Wam wystarczy ;).
Jeśli jesteście ciekawi innych drożdżowych wypieków, które są na blogu, to zapraszam tutaj po przepisy. A tymczasem czytajcie przepis i nie dajcie się długo namawiać! Pyszne są… no!


Składniki na około 16 bułek (w zależności od wielkości):
600 gr mąki pszennej
250 ml letniego mleka
100 g groszków czekoladowych lub drobno pokrojonej czekolady
2 jaja
60 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
40 g drożdży
szczypta soli
1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania

Z drożdży, połowy mleka, odrobiny mąki i 1 łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać resztę cukru, sól, jaja i ekstrakt waniliowy. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka. Wyrabiając dodać miękkie masło. Pod sam koniec wyrabiania wsypać groszki lub pokrojoną czekoladę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut (powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół. Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut lub do wyraźnego zrumienienia.

Smacznego!

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Drożdżowe bułeczki z groszkami czekoladowymi

  1. EveLina mówi:

    Bułeczki smaczne, mozna posmarować masłem w środku i zjeść na śniadanie. Upiekę jeszcze kiedyś

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)