Kadayif z puddingiem mahalabia

Kadayif – nie ważne pod jaką postacią, zawsze smakuje wybornie! Te cienkie nitki filo stanowią bazę wielu arabskich słodkości. Jakiś czas temu pokazałam Wam, jak zrobić to ciasto w domowych warunkach (klik po przepis), bo w Polsce niestety jest ono wciąż dość trudno dostępne.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny deser zarówno z kadayif jak i mahalabią, którą doskonale znacie z tego przepisu (klik). Tym razem w tym mlecznym puddingu znajdziecie jednak wodę różaną, a nie wodę z kwiatu pomarańczy.
Deser jest dość szybki w przygotowaniu. Nitki smaży się z dodatkiem masła na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wszystkie składniki na pudding miesza się ze sobą i gotuje na niewielkim ogniu dosłownie chwilę, do wyraźnego zgęstnienia. Kadayif z mahalabią smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno (wówczas pudding robi się nieco twardszy).
Zastanawiacie się pewnie czy jest to typowy „arabski ulepek” i czy deser jest bardzo słodki. Jeśli zrobicie go dokładnie według mojego przepisu, nie wyjdzie słodki. Ja nie dodaję cukru do ciasta, a w puddingu jest go niewiele. Po prostu taka wersja smakuje nam najbardziej. Jednak dla tych, którzy wolą słodsze desery mam mam kilka wskazówek.
Z racji tego, że samo ciasto nie jest słodkie możecie dodać do niego pod koniec smażenia odrobinę cukru pudru. Drugi sposób na dosłodzenie to skropienie jeszcze ciepłego kadayif syropem ater. Przepis znajdziecie tutaj (polecam zrobić z połowy porcji i wodę z kwiatu pomarańczy zastąpić wodą różaną). Trzecią i ostatnią dosładzającą wersją jest po prostu  dodanie większej ilości cukru do puddingu.
Koniecznie spróbujcie, bo deser nie tylko ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim świetnie smakuje.


Składniki na 6 porcji: 
230 g ciasta kadayif
80 g masła

Pudding mahalabia:
550 ml mleka
75 ml wody różanej
3 łyżki cukru
5 łyżek maizeny (skrobi kukurydzianej)

dodatkowo:
posiekane pistacje lub orzechy

Masło roztopić na patelni. Kadayif pociąć na mniejsze kawałki (można to zrobić przy pomocy noża, kuchennych nożyczek lub w malakserze w trybie pulsacyjnym). Dodać do masła i cały czas mieszając, podsmażyć do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Wszystkie składniki na pudding wymieszać. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Od momentu wyraźnego zgęstnienia gotować 2-3 minuty.
Na spód pucharków wsypać po 2-3 łyżeczki kadayif, na to wlać 2 kopiaste łyżki puddingu. Czynność powtórzyć. Wierzch udekorować posiekanymi pistacjami lub orzechami.
Podawać na ciepło lub zimno (wówczas mahalabia staje się nieco twardsza).

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *