Małe, a cieszą. Do tego kruche i … słodkie? No właśnie nie do końca! Te rogaliki to istna eksplozja smaków. Najpierw czuć delikatną pierzynkę z cukru pudru. Jak już się wgryziemy, to poczujemy bardzo kruche ciasto, a na sam koniec wybije się smak kajmaku z solą i orzechami. Nie wiem czy potraficie sobie to wyobrazić tylko z opisu, więc najlepiej będzie jak je od razu zrobicie!
Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Samo ciasto jest bez dodatku cukru. Znajdziecie w nim tylko mąkę, ser i masło. Jest bardzo, ale to bardzo chrupiące. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Oczywiście świetnie się sprawdzi również z innym nadzieniem.
Nadzienie? Idealne dla tych, którzy kochają słodko-słone połączenia. Jeśli nie macie w domu solonych orzeszków, to do miksowania dosypcie około 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Wyjdzie na to samo.
Po prostu musicie je zrobić!
Składniki na około 50 sztuk (w zależności od wielkości):
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g sera białego z wiaderka (polecam ten z Piątnicy – najlepszy!)
200 g masła
Nadzienie:
1/2 puszki kajmaku
3/4 szklanki orzeszków solonych
Mąkę przesiać. Dodać ser i miękkie masło. Wyrobić gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej jednak na całą noc).
Orzechy zmielić w malakserze na drobno.
Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na lekko obsypanym orzechami blacie na kółko o średnicy 30 cm. Podzielić na 16 równych trójkątów. Każdy z trójkątów posmarować kajmakiem i posypać orzeszkami. Zwinąć.
Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.
Zwinięte rogaliki układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia w 180 stopniach, na środkowej szynie, funkcja góra-dół (około 25 minut).
Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
I tak urosly bez,proszku?
One nie rosną, to jest ciasto jak kruche 🙂
Jak długo można je przechowywać?
Kilka dni w zamkniętej puszcze spokojnie mogą poleżeć 🙂
Witam.Bardzo spodobalo mi sie ciasto na rogaliki,bo tylko 3 skladniki,ale mam pytanie,nie mieszkam w Pl (pld.Wlochy) i nie mam dostepu do sera bialego jaki u nas wystepuje,ale jest QUARK (cos jak ser homogenizowany) czy moge go dac w zastepstwie bialego sera mielonego?
Witam 🙂 Jasne, jeśli tylko nie jest zbytnio wodnisty, to nie ma żadnego problemu. Ja do tych rogalików zawsze używam sera z wiaderka, więc nie jest to też taki „typowy”, zmielony biały ser 😉 Pozdrawiam!
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.e
Nie ma za co 🙂 Również pozdrawiam!
Witam, czy mogę zamiast sera w wiaderku użyć zwykłego twarogu?
Owszem, ale polecam go przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Pozdrawiam!
czy rogaliki można zrobić z ciasta drożdżowego??
Pewnie 🙂
Witam Pani Sylwio ciastka są obłędne ,wszystkim smakują ,zrobiłam je drugim razem w innej wersji,skręciłam jak ślimaczki,dziękuję za .
Ależ nie ma za co 🙂 Bardzo mnie cieszy fakt, że wszystkim smakują. Pozdrawiam serdecznie!
Rogaliki są rewelacyjne, znikały jeszcze ciepłe. Do tego mało z nimi pracy. Polecam bo warto. Będę robić jeszcze nie raz.
Super! Bardzo mnie to cieszy 🙂
Czy rogaliki można zrobić z ciastem francuskim?
No pewnie 🙂
Mam orzechy włoskie, będę próbować z nimi. Dam znać jak wyszły. Od jakiegoś czasu przeglądam Pani blog i jest on niezwykle inspirujący, aż chce się gotować. Rozglądałam się też za tagine, ale ze względu na ceny odwlekam zakup. Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo! Jest mi niezmiernie miło to czytać 🙂 Tagine w Polsce to niestety droga sprawa… Czekam z niecierpliwością na opinię o rogalikach. Mam nadzieję, że posmakują 🙂 Pozdrawiam!
P.S. Żadna ze mnie Pani, Sylwia brzmi zdecydowanie lepiej 😉
Witam, proszę napisać w którym momencie dodać sól? Do masy kajmakowej czy do ciasta? A jeśli orzech to jakie najlepiej kupić?
Sól należy dodać do orzechów. Polecam kupić orzeszki ziemne (te najczęściej występują w wersji solonej).