Drożdżówki z owocami i kruszonką

Tydzień bez drożdżowego, to tydzień stracony… Zwłaszcza teraz, kiedy bogactwo owoców sezonowych tak zachęca do przygotowania czegoś pysznego! Zrobiłam drożdżówki w rozmiarze XXL – to tylko dlatego, tak żeby nie mieć wyrzutów, że zjadam dwie mniejsze na raz ;).
Tym razem postawiłam na mix owoców (u mnie śliwki, czerwona porzeczka i brzoskwinie). Nie żałowałam zarówno owoców jak i kruszonki, której przecież zabraknąć nie może. W tym przepisie sprawdzą się oczywiście wszystkie inne owoce – byle ich było sporo! Takie wiecie… drożdżówki w wersji na bogato!
Z ciastem się idealnie pracuje. Jest miękkie, elastyczne i po upieczeniu naprawdę długo zachowuje świeżość. Muszę się przy okazji pochwalić, że moje przepisy na drożdżowe zyskują z dnia na dzień coraz większą liczbę fanów. Dostaję od Was wiadomości na Facebooku, Instagramie i w mejlach. Niezmiernie mnie to cieszy! Dziękuję Wam bardzo!
Wracając do przepisu. Jak wyżej wspomniałam, ja zrobiłam naprawdę spore sztuki i wyszło mi ich łącznie 7. Jednak jeśli macie lenia i nie chce się Wam bawić z drożdżówkami, możecie zrobić ciasto w dużej formie. Pamiętajcie tylko, by nie żałować owoców ani kruszonki!
Idealne na śniadanie, jako przekąska, do herbaty czy kubka mleka, na piknik. Polecam bardzo!


Składniki na 7 naprawdę sporych drożdżówek: 
Ciasto:
600 g mąki pszennej
1 jajko + jedno żółtko
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
30 g drożdży
70 g masła
ok. 230 ml letniego mleka

Kruszonka:
5 kopiastych łyżek mąki pszennej
5 kopiastych łyżek mąki krupczatki
4 kopiaste łyżki cukru pudru
120 g zimnego masła

850 g owoców (pokrojonych w grubszą kostkę)

Drożdże rozkruszyć do miseczki. Dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtko, sól i resztę cukru. Wlać wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka. Wyrabiając powoli ciasto, stopniowo dodawać po kawałku miękkie masło. Dobrze wyrobić – ciasto ma uformować się w kulkę, jednak ma być lekko klejące i bardzo miękkie (w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać odrobinę mąki).
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wymieszać obie mąki wraz z cukrem i dodać pokrojone, zimne masło. Szybko rozetrzeć między palcami i wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 równych części. Z każdej uformować kulkę i rozpłaszczyć na placek o grubości 0,5 cm. Wierzch obficie posypać owocami i schłodzoną kruszonką. Piec w 180 stopniach do zrumienienia (u mnie 30 minut).

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *