Fattoush – libańska sałatka z chrupiącym chlebkiem pita i sumakiem

Jedna z moich ulubionych sałatek. Lubię ją za niesamowitą świeżość i tę chrupiącą posypkę. Pierwszy raz miałam z nią styczność w pracy. Jeśli pamiętacie, to przy okazji tego przepisu wspominałam Wam, że pracowałam kiedyś w restauracji, w której serwowano arabskie przysmaki.  To kolejny przepis, który wpadł mi w oko i został ze mną do dzisiaj. Znana w wielu arabskich krajach, jednak najpopularniejsza w Libanie.
Takiej w 100 procentach oryginalnej wersji nigdy nie jadłam, bo po pierwsze – nie byłam w Libanie, a po drugie – nie znalazłam na targu (ani u mamy w ogródku ;)) portulaki. Jednak muszę się do czegoś przyznać – rzymską sałatę celowo zamieniłam na lodową, bo taka wersja mi zdecydowanie bardziej smakuje.
Najważniejsze w tej sałatce są dwie rzeczy – sumak, którego nie da się niczym zastąpić i podpieczony na chrupko chlebek pita (niektórzy pokrojoną pitę smażą w głębokim tłuszczu, jednak ja wolę wersję beztłuszczową z piekarnika). Oczywiście przepisów na fattoush jest wiele, możecie próbować i znaleźć swój ideał.
I jeszcze jedno – w kuchni arabskiej połączenie świeżego ogórka z pomidorem jest czymś normalnym. To chyba tylko my w Polsce jesteśmy przewrażliwieni na tym punkcie … ;).


Składniki:
2 chlebki pita
3 pomidory
1 czerwona cebula
1/2 dużego ogórka szklarniowego
6 rzodkiewek
1 papryka
1/2 główki sałaty lodowej
1 dymka
4 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej pietruszki
sumak do posypania

Dressing:
5 łyżek oliwy
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka sumaku
1/3 łyżeczki soli
spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pity pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec około 10 minut lub do uzyskania lekko brązowego koloru i chrupkości.
Składniki na dressing wymieszać w miseczce i odstawić na czas przygotowania sałatki.
Cebulę i dymkę drobno pokroić. Dodać posiekaną miętę i pietruszkę. Ogórka, rzodkiewki, pomidory i paprykę pokroić niedbale w grubszą kostkę. Dosypać do cebuli z zieleniną i dobrze wymieszać. Wlać dressing i ponownie wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, wierzch posypać chrupiącą pitą i posypać sumakiem. Podawać od razu, by warzywa nie zdążyły puścić soków.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *