Dawno temu, kiedy podawałam Wam przepis na klasyczną harchę (klik) obiecałam, że pojawią się także jej inne wersje. Słowa dotrzymałam i oto jedna z nich: harcha z bakaliami.
Ten marokański chlebek z semoliny (nie mylić z kaszą manną – semolinę wytwarza się z twardej pszenicy durum) to nieco słodsza wersja od tej tradycyjnej. Słodyczy dodają drobno posiekane bakalie i miód. To, jakie dodacie do niej bakalie zależy od Waszych upodobań, więc nie czujcie się ograniczeni. Najczęstszym dodatkiem są rodzynki, jednak moja ulubiona wersja to suszone morele, żurawina i posiekane orzechy.
Jada się ją w ten sam sposób, co klasyczną – z serkiem topionym, polane mieszanką miodu i masła lub z dodatkiem konfitury.
Spróbujcie koniecznie! Przepis łatwy i przyjemny, choć trochę stania przy patelni jest.
Dodam, że taki jeden krążek jest w stanie zaspokoić zachciankę na coś słodkiego ;). Polecam!
Składniki na 7 krążków (ø 7 cm):
400 g drobnej semoliny + semolina do podsypani
100 g masła
160 ml letniego mleka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki drobno posiekanych bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta soli
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać semolinę, dodać bakalie, proszek i sól. Wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, miód i mleko. Szybko wymieszać (ciasta nie należy mocno zagniatać), uformować kulkę i odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło.
Na obsypanym semoliną blacie rozpłaszczyć ciasto na grubość nieco ponad centymetr. Wierzch oprószyć semoliną i wykrawać krążki.
Piec na patelni z grubym dnem, na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu przewracając. Moje chlebki piekły się około 10 minut z każdej strony.
Smacznego!
A czy stoi coś na przeszkodzie żeby piec te chlebki na blasze w piekarniku?
Nigdy nie próbowałam, jednak nie widzę przeszkód, by to zrobić. Obawiam się tylko jednego, że piekarnik może je zbytnio wysuszyć, wówczas nie będą smaczne i będą się bardzo kruszyć.
racja, może tak być
Jeśli jednak bardzo chcesz zrobić harchę z piekarnika, to spróbuj tych ciasteczek 😉 -> https://smakimaroka.pl/marokanska-harcha-z-piekarnika/ 🙂
Chyba brakuje w przepisie masła. Jest napisane, żeby pozostawić do ostygnięcia i nie wiem, w którym momencie je dodać
Jasne, że brakuje. Dziękuję bardzo! Roztopione masło należy dodać z mlekiem i miodem.
A dlaczego na kaszy mannie jest napisane „semolina”?
Tego wciąż nie mogę zrozumieć. Zwykłe oszustwo i nic więcej. Semolina jest produkowana tylko i wyłącznie z twardej pszenicy durum, a nie z tej „naszej”, zwyczajnej.
A gdzie można dostać semolinę? W jakich sklepach?
Prawdziwą semolinę, czyli tę z twardej pszenicy durum kupowałam zwykle w markecie Point. Potem przerzuciłam się na na zakupy online. Warto szukać w sklepach włoskich (semola rimacinata) lub tureckich (irmik).