Marokański tagine z kurczakiem i karmelizowaną pigwą

Kocham zapach pigwy do tego stopnia, że najchętniej położyłabym w swoim pokoju całą paczkę wypchaną po brzegi jabłuszkami! Coś pięknego! Ale do rzeczy…
Jest to chyba jedno z niewielu tagine, które wymaga osobnego gotowania jakiegoś składnika. W tym przypadku jest to pigwa (nie mylić z pigwowcem, który jest dużo mniejszy od owocu pigwy).
W czasie, gdy pod naszą piramidką gotuje się kurczak w przyprawach i cebuli, w osobnym garnuszku należy ugotować pigwę, a następnie ją lekko skarmelizować.
Jeśli do tej pory Wasza pigwa lądowała w nalewce lub dżemie, a nie jako urozmaicenie „zwykłego” kurczaka – wypróbujcie ten przepis. Pozwoli Wam odkryć nie tylko nieco inny smak pigwy, ale i smaki Maroka…
I jeszcze jedno – jeśli pierwszy raz widzicie tagine i chcielibyście się dowiedzieć więcej na temat tego glinianego garnka, zapraszam Was tutaj – starałam się napisać wszystko, co ważne :).

taj_pigwa2

Składniki:
2 duże nóżki z kurczaka
2 cebule
4 łyżki oliwy
120 ml wody
szczypta szafranu
szczypta pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli

2 średniej wielkości pigwy
1 łyżeczka masła
2,5 łyżki cukru
szczypta cynamonu

W tagine rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać wszystkie przyprawy i przekrojone nóżki. Chwilkę podsmażyć i dodać ciepłą wodę. Przykryć tagine, zredukować ogień i gotować około 40 minut.
W międzyczasie wyszorować pigwę, obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne, lekko ponacinać po zewnętrznej stronie, zalać do opłynięcia wodą i ugotować do miękkości, uważając by pigwa się nie rozpadła.
Na patelni roztopić masło z cukrem i cynamonem. Dodać pigwę i karmelizować do uzyskania rumianego koloru. Odkryć tagine, ułożyć pigwę na kurczaku, przykryć i gotować ostatnie 15 min.
Podawać z pieczywem.

Smacznego!

taj_pigwa

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *