Jest smacznie, zdrowo, kolorowo! W dodatku to jedna z moich ulubionych sałatek.
Brokuły, grzanki, prażony słonecznik – to jest to, co tygryski lubią najbardziej! Idealna na lekki obiad w domu lub w pracy, bo do pudełka nadaje się idealnie.
Często wykorzystuję ją jako przystawkę do obiadu, wówczas pomijam jaglankę i kurczaka (przykładowo do tych skrzydełek). Polecam!
Składniki:
1 duży brokuł
1 podwójny filet z kurczaka
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki
pomidorki koktajlowe
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 kromki chleba tostowego
garść ziaren słonecznika
dip czosnkowy:
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
pieprz do smaku
Filety pokroić w grubszą kostkę, dodać łyżkę oliwy, olej sezamowy, paprykę, kurkumę i po szczypcie soli i pieprzu. Pozostawić na czas przygotowania reszty składników.
W małej miseczce wymieszać jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem do smaku.
Jaglankę wypłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Następnie zalać szklanką lekko osolonego wrzątku, przemieszać i gotować pod przykryciem około 15 minut, na bardzo wolnym ogniu ( w trakcie gotowania nie mieszać!). Po tym czasie ściągnąć z palnika i zostawić pod przykryciem około 5 minut.
Brokuła wymyć, pociąć na niewielkie różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie 4-5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Na suchej patelni podprażyć słonecznik. Chleb przyrumienić w tosterze i pokroić w małą kosteczkę (jeśli nie macie tostera, można to zrobić na suchej patelni, w tym przypadku lepiej pokroić przed podpiekaniem).
Zamarynowanego wcześniej fileta podsmażyć około 3 minuty z każdej strony.
Sałatkę tę układam w misie warstwowo. Na spód daję porcję jaglanki, następnie fileta, pokrojone pomidorki, brokuły, słonecznik i grzanki. Robię dwie warstwy, a dip podaję w osobnej miseczce. Mieszam tuż przed podaniem.
Smacznego!