Tfaya – karmelizowana cebula po marokańsku

Tfaya – karmelizowana cebula po marokańsku jest jednym z podstawowych przepisów, który każdy smakosz kuchni marokańskiej znać powinien. Używana do różnego rodzaju duszonych potraw i do kuskusu, choć u mnie pojawia się także jako dodatek do pieczonych mięs.
Jakie składniki sprawiają, że tfaya ma wyjątkowy smak? Oczywiście oprócz samej cebuli są to przyprawy, które nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Cynamon, imbir, szafran – to nie może się nie udać! Do tego rodzynki, które idealnie się z nią komponują.
Niektórzy uważają, że tfaya powinna być tylko z białej cebuli, inni zaś, że z czerwonej. Ja swoją robię w wersji mieszanej, pół na pół.
Samo przygotowanie tfaya jest banalne, jednak wymaga czasu. Wolny ogień, częste mieszanie… Jednak jedno jest pewne – warta jest każdej minuty stania, bo smak tfaya jest wyjątkowy.
Polecam Wam bardzo jako dodatek do różnych mięs, jako dodatek do kuskusu czy kaszy bulgur.

tfaya marocaine, tfaya, karmelizowana cebula, kuchnia marokańska, cebula na słodko

Składniki: 
800 g obranej już cebuli (białej, czerwonej lub pół na pół)
50 ml oleju (najlepiej rzepakowego)
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka imbiru
szczypta szafranu
3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
3/4 szklanki rodzynek (namoczonych w wodzie na godzinę)
100 ml wody

Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, wszystkie przyprawy i chwilę podsmażyć. Po kilku minutach dodać wodę i odcedzone rodzynki. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić do momentu, aż woda całkowicie odparuje (od czasu do czasu mieszając). Następnie dodać masło i cukier. Od tego momentu należy mieszać często i uważać by cebula się nie przypaliła.
Gotowa, skarmelizowana cebula jest miękka i otoczona gęstych, lekko kleistym sosem. Zwykle zajmuje to około 45 – 50 minut.
Podawać jako dodatek do pieczonych mięs lub marokańskiego kuskusu (przepis tutaj).

Smacznego!

karmelizowana cebula po marokańsku, cebula na słodko, tfaya, kuchnia marokańska

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *