Trójkątne bułki z melasą i ziarnami

Dacie się zaprosić na trójkątne bułki z melasą i ziarnami? Serwuję je w swojej ulubionej wersji, czyli serkiem śmietankowym, sałatą i pomidorem! Uwielbiam je!!!
To bardzo popularne bułki w Niemczech i Austrii.  Tam nazywają je „Weltmeister”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „mistrz świata”. I wiecie co? Ta nazwa do nich idealnie pasuje, bo te bułeczki są mistrzowskie!
Gwarantuję, że nawet największemu łakomczuchowi wystarczy jedna, bo są niesamowicie sycące. Na pewno nie są to puszyste bułeczki, które rosną jak szalone, więc to nie lada gratka dla wielbicieli zbitego pieczywa.
Nie ma z nimi zbyt dużo pracy. Wszystkie składniki się zagniata od razu, jednak wymagają nieco dłuższego wyrastania. Potem tylko obtoczyć w ziarnach, upiec, poczekać aż ostygną i można zajadać z wielkim smakiem.
Polecam!

Składniki na 8 bułek:
45 g ziaren słonecznika
45 g siemienia lnianego
30 g otrąb żytnich
200 ml gorącej wody + 150 ml letniej wody
130 g mąki pełnoziarnistej
100 g mąki żytniej
270 g mąki pszennej chlebowej
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki musztardy
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka melasy

Do posypania:
po 1 łyżce sezamu i siemienia lnianego
2 łyżki maku
1/2 szklanki słonecznika

Do miski wsypać siemię lniane, otręby żytnie i słonecznik. Zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 2o minut.
Do misy miksera wsypać wszystkie mąki, rozkruszyć drożdże, dolać 150 ml letniej wody, resztę składników oraz uprzednio namoczone ziarna. Wyrobić do gładkości i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkować na kwadrat o wymiarach 20 x 20 cm. Podzielić na 4 równe kwadraty, a następnie każdy z nich podzielić ukośnie na pół aby powstały 2 trójkąty.
Na dużej tacy rozsypać ziarna słonecznika. Na talerzyk wysypać mak, sezam, siemię lniane i wszystko dobrze wymieszać. Każdy trójkąt posmarować z wierzchu wodą, obtoczyć w ziarnach kolejno posmarować wodą i położyć na tacy ze słonecznikiem. Tak przygotowane bułki odstawić pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zarówno bułki jak i sam piekarnik spryskać wodą (w celu wytworzenia pary). Piec około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 i dopiec je około 13-15 minut.

Smacznego!

Przepis jakiś czas temu znalazłam na niemieckojęzycznej grupie na FB.

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *