Obiad marzenie – przynajmniej dla mnie! Chrupiące, młode ziemniaczki, kruche szparagi i ten twarożkowy dip… Mnie więcej do szczęścia nie potrzeba!
Ten obiad jest tak prosty i tak pyszny, że pokochacie go od pierwszego kęsa. Oczywiście dip możecie dowolnie modyfikować, jednak w tym zestawieniu najbardziej smakuje mi w wersji z dużą ilością świeżego tymianku.
Lubicie takie smaki? A może jeszcze nie próbowaliście? Polecam bardzo!
Składniki dla 3-4 osób:
650 g drobnych, młodych ziemniaków
500 g zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
Dip twarożkowy:
4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
1 opakowanie serka wiejskiego granulowanego
1 płaska łyżka świeżego tymianku
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
płatki chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie)
Jogurt wymieszać z twarożkiem. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić by smaki się dobrze połączyły.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, funkcja góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i pokroić w grubsze plastry (nie obierać). Dodać sól, świeżo zmielony pieprz i 2 łyżki oliwy. Dobrze wymieszać, rozłożyć na blaszce i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Od czasu do czasu zamieszać, by równo się przyrumieniły.
Ze szparagów oderwać zdrewniałe końcówki i pociąć je na mniejsze kawałki. Lekko wmasować w nie łyżkę oliwy.
Gdy ziemniaczki zaczną nabierać wyraźnie rumianego koloru, dodać szparagi i piec nie dłużej niż 10 min.
Podawać z dipem twarożkowym.
Smacznego!
Ale smakowicie!
Dziękuję 🙂