Zupa krem z czerwonej soczewicy

Uwielbiam soczewicę pod każdą postacią. Jeśli śledzicie bloga to zapewne pamiętacie przepis na marokańską zupę z soczewicy (klik). Dzisiaj natomiast, zaprezentuję Wam równie pyszną zupę krem, choć tym razem z czerwonej soczewicy. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Pewnie niektórym z Was będzie przypominał turecką zupę, choć w mojej wersji brakuje pomidorów.
Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej moczyć. Gotuje się ona dość szybko. Co ciekawe, podczas gotowania lekko zmienia się jej kolor na zielony.
Ważne w tym przepisie jest to, by dobrze podsmażyć warzywa. Zupa smakuje wówczas znacznie lepiej. Jest dużo bardziej wyrazista, a aromatu dodają jej przyprawy takie jak kumin (który świetnie komponuje się z każdym rodzajem soczewicy), kolendra, kurkuma, papryka.
Przyznam szczerze, że najbardziej smakuje mi na 2 dzień, kiedy przejdzie smakami i zgęstnieje (miejcie to na uwadze podczas „ustalania” gęstości dolewaną wodą). Najlepsza z domowymi grzankami, choć groszek ptysiowy również da radę. Spróbujcie koniecznie, zwłaszcza teraz, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza. Polecam bardzo!


Składniki: 
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/2 korzenia pietruszki
2 średnie ziemniaki
400 gr czerwonej soczewicy
6 łyżek oliwy
1,5 łyżki kuminu
2 łyżeczki papryki (u mnie ostra)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki soli
spora szczypta pieprzu
2 l wody

W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać obrane, drobno pokrojone warzywa oraz czosnek. Wszystko razem podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać porządnie wypłukaną soczewicę, wszystkie przyprawy i wodę. Przykryć i gotować na średnim ogniu około 20 minut (lub do momentu aż soczewica się rozgotuje,  a warzywa będą miękkie). Zmiksować na gładko. Ewentualnie doprawić. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo.

Smacznego!

 

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Zupa krem z czerwonej soczewicy

  1. Zupa krem z soczewicy komentarz:

    Zupka perfekcyjna ,według mojego męża . Dziękuję Sylwio za kolejny sukces kulinarny ,pozdrawiam serdecznie

  2. Edyta komentarz:

    Bardzo lubie takie zupki, smacznie wyglada 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *