Marokańska sałatka ziemniaczana na ciepło

Jeśli znudziły Wam się zwykłe ziemniaki lub puree do obiadu to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Marokańska sałatka ziemniaczana na ciepło będzie idealnym urozmaiceniem choćby polskiego schabowego.
Jak sama nazwa wskazuje, w Maroku takie aromatyczne, ziemniaczane kosteczki uchodzą za sałatkę. Jada się ją zwykle jako dodatek do tajine lub innej potrawy. Choć klasycznie występuje w wersji na ciepło to przyznaje, że na zimno jest równie smaczna. Brak w niej wyszukanych przypraw, a nie przez wszystkich lubianą kolendrę można zamienić na natkę pietruszki.
Przy okazji tego ziemniaczanego przepisu, przypomnę Wam przepis na marokańskie placki ziemniaczane, zwane maakouda. Je również przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, a przepis znajdziecie tutaj.

Składniki: 
500 gr obranych ziemniaków
łyżeczka soli
2 liście laurowe
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki (u mnie ostra)
1/2 łyżeczki kuminiu
1/2 łyżeczki mielonego czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu
2 kopiaste łyżki posiekanej kolendry

Ziemniaki pokroić w niewielką kostkę i ugotować w wodzie z solą i liśćmi laurowymi. Należy uważać, by ich nie rozgotować. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać wszystkie przyprawy, kolendrę i odcedzone ziemniaki. Lekko wymieszać i chwilkę posmażyć. Ziemniaki powinni być ciepłe, ale nie gorące. Podawać od razu.

Smacznego!


Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Marokańska sałatka ziemniaczana na ciepło

  1. Babownia mówi:

    Smażone, albo pieczone ziemniaczki z przyprawami 🙂 Pychota 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)