Szybkie pierniczki z ziemniakami

Robiąc dzisiaj te pierniczki dotarło do mnie, że Święta Bożego Narodzenia już blisko… To dla mnie najpiękniejszy czas w roku. Kocham ten klimat, te wszechobecne światełka, dekoracje! Do tego zapach korzennych przypraw, piernika i choinki…
Rozpoczynając tegoroczny maraton świątecznych pyszności na blogu, dzielę się z Wami błyskawicznym przepisem na mięciutkie pierniczki. To, że są one od razu miękkie (i takie też zostają) zawdzięczamy gotowanym ziemniakom. Być może niektórzy z Was już się z takimi przepisami spotkali, ale dla części z Was będzie to zapewne nowość.
Dodatek ziemniaków powoduje, że ciasto staje się wilgotne i miękkie, dlatego z powodzeniem mogą być to pierniczki na ostatnią chwilę, bo nie muszą leżakować.
Na tę pyszną całość składają się również mielone migdały, miód, powidła śliwkowe, kandyzowana skórka pomarańczowa i oczywiście przyprawy korzenne. Przy takiej mieszance smaków nie wyczuwa się ziemniaków.
Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 5 minut, a w formowaniu kulek najlepiej pomóc sobie małym porcjonerem do lodów.
Jeśli nie boicie się „inności” w tym przepisie, to zachęcam do wypróbowania. Wówczas sami ocenicie, czy dodatek ziemniaków w pierniczkach to dobry pomysł czy też lepiej wykorzystać je na przykład do gofrów (klik) lub marokańskich placków ziemniaczanych (klik).


Składniki na około 30 sztuk: 
230 gr ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować dzień wcześniej)
150 – 180 gr brązowego cukru (u mnie 150 gr)
180 gr mielonych migdałów
180 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki powideł śliwkowych
2 jaja
100 gr drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1,5 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki ulubionej przyprawy do piernika

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
W misie miksera umieścić przeciśnięte przez praskę ziemniaki, miód, powidło i jajka. Zmiksować na gładko, dodać resztę składników i wyrobić do gładkiej, lekko klejącej się masy.
Formować przy pomocy gałkownicy do lodów lub zwilżonymi dłońmi. Układać w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 20 – 23 minut na środkowej szynie piekarnika.
Ostudzone pierniczki można udekorować roztopioną czekoladą i posypać cukrowymi posypkami.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Szybkie pierniczki z ziemniakami

  1. ciotka Matylda mówi:

    dzień dobry:)
    jak długo można takie pierniczki przechowywać i czy jest to rodzaj ciasta, na jakim da się wycisnąć wzorki, które nie rozpływają się po upieczeńiu?

    • SylwiaSM mówi:

      Witam 🙂 Ciasto jest dość rzadkie, więc nie da się wycinać różnych kształtów. Najlepiej formować kulki, zwilżonymi dłońmi lub jak pisałam – porcjonerem do lodów. Pozdrawiam!

  2. Ania mówi:

    Dlaczego Ty mnie tak kusisz? No i jutro muszę zrobić 😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)