Boulfaf – marokańskie szaszłyki z baraniej wątróbki

Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi. Dzisiejszy przepis jest więc zdecydowanie dla tej pierwszej grupy.
Boulfaf  – marokańskie szaszłyki z baraniej wątróbki to przysmak, bez którego nie może się obejść żadna marokańska rodzina podczas święta Eid al Adha (więcej o Święcie Ofiarowania możecie przeczytać tutaj). Jest to jeden z niewielu marokańskich przepisów, który nie różni się w zależności od regionu.
Boulfaf można dosłownie przetłumaczyć jako zawinięty, zapakowany. Dlaczego więc te szaszłyki noszą tę nazwę? Odpowiedź jest prosta – wątróbkę zawija się w baranią otokę (tłuszcz „koronkowy”). Zanim jednak kawałki wątroby zostaną owinięte, ściąga się z całości błonę, kroi na grubsze plastry i grilluje do lekko krwistego środka. Następnie kroi się na mniejsze kawałki, przyprawia solą, kuminem oraz papryką i dopiero owija w kawałki tłuszczu. Grillować można na patelni, grillu elektrycznym lub zwykłym.
Nie ukrywam, że tłuszcz jest wyczuwalny, bo nie wytapia się do końca, jednak dzięki niemu wątróbka staje się też bardziej soczysta. Pamiętajcie jednak, że przyda Wam się do tego dania gorąca herbata i pieczywo.

Składniki: 
1 kg wątróbki baraniej
700 g otoki baraniej
1,5 łyżeczki kuminu
1 kopiasta łyżeczki papryki
1,5 łyżeczki soli

Wątróbkę porządnie oczyścić, ściągnąć z niej skórę (błonkę), osuszyć i podzielić na grubsze plastry. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony, do lekko krwistego środka. Następnie pokroić w  grubszą kostkę i przyprawić.


Wymytą i osuszoną otokę lekko rozciągnąć. Większe zgrubienia tłuszczu ściąć nożem. Pociąć na paski szerokości kawałków wątróbki. Zawinąć każdy kawałek z osobna (tylko jeden raz) i nabić na patyki do szaszłyków.
Grillować z każdej strony aż tłuszcz się w większości wytopi.


Podawać od razu, lekko posypane papryką, w towarzystwie gorącej herbaty (przepis na miętową herbatę marokańską tutaj) i pieczywa (tradycyjnie boulfaf podawany jest z chlebkiem z patelni – klik po przepis na batbout).

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *