Drożdżowe bułeczki z karmelizowanymi śliwkami

Na śliwki zawsze czekam z utęsknieniem! Uwielbiam… Przypominają mi drożdżowe ciasta mamy, które wraz z rodzeństwem pałaszowaliśmy nim zdążyły wystygnąć.
Przyznam się szczerze, że drożdżowe z reguły robię na oko. Nie mam swojego ulubionego przepisu, bo wszystkie nimi są ;). Mam przysłowiową „rękę” do tego typu ciasta i zawsze wychodzi takie, jakie być powinno – miękkie i puszyste.
Dzisiaj mam dla Was nieco inną wersję drożdżowego ze śliwkami. Te okrągłe bułeczki napakowałam karmelizowanymi śliwkami, a wierzch pospałam cynamonową kruszonką. Prosto i pysznie!
Sprawdzą się idealnie! Spróbujcie koniecznie! (a jeśli lubicie tarty ze śliwkami, to zerknijcie tutaj ;)).


Składniki na 10 sporych bułeczek: 
Ciasto:
440 g mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
3 łyżki cukru
50 g miękkiego masła
140 ml ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania

Kruszonka:
5 łyżek krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
45 gr masła

Nadzienie:
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
1 kg śliwek

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić mąkę, resztę cukru, sól i jajko z żółtkiem. Dodać wyrośnięty rozczyn, lekko wyrobić, dodać masło i od tego momentu wyrabiać hakiem około 6 minut. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie może się kleić. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Przygotować kruszonkę. Wszystkie sypkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, dodać zimne masło i szybko rozetrzeć między palcami. Schłodzić.
Na rozgrzanej patelni lekko skarmelizować cukier. Dodać masło, wymieszać i wrzucić wypestkowane i drobno pokrojone śliwki (ja przekrawam na pół i następnie każdą z połówek na 4 części). Od czasu do czasu potrząsając patelnią, smażyć do momentu, aż śliwki lekko puszczą sok i zrobią się miękkie, lecz nierozgotowane.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dość cienki placek, nałożyć kopiastą łyżkę śliwek i dobrze zlepić. Układać na blaszce wyłożonej papierem, zlepieniem w dół, w większych odstępach. Przykryć ściereczką na czas nagrzania się piekarnika (180 stopni, funkcja góra-dół). Tuż przed pieczeniem posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać kruszonką. Piec do rumianego koloru, około 25 minut, na środkowej szynie.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

6 odpowiedzi na „Drożdżowe bułeczki z karmelizowanymi śliwkami

  1. Aleksandra komentarz:

    Planuje dzis zrobic 🙂 Ile drozdzy w proszku powinnam uzyc, jako ze nie jestem w stanie dostac swiezych? Pozdrawiam

  2. Ania z Podlasia komentarz:

    A bułeczek ze śliwkami jeszcze nie jadłam i nie robiłam…. Niech no ja tylko kupię śliweczki ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *