Obiad w 15 minut. Jednak by go polubić, powinniście spełnić jeden warunek… Musicie lubić dynię!
Dość pikantny, rozgrzewający sos, w którym przebija się zapach szałwii, a chrupkości dodają pokrojone orzechy. Do tego ulubiony makaron (w moim przypadku pełnoziarnisty tagliatelle) i mamy pyszny, szybki obiad.
Takim makaronem cieszę się cały rok, nie tylko w sezonie dyniowym. Po prostu uwielbiam dynię pod każdą postacią, (ale to już chyba wiecie z poprzednich wpisów) i mrożę ile się da. Przypominam, że przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj.
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki gotowego puree z dyni
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
5 dużych listków szałwii
1/2 papryczki chilli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
płatki chilli do posypania
garść posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
makaron
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szałwię. Chwilkę podsmażyć, dodać puree i przyprawy. Po chwili dodać ugotowany makaron i wymieszać. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można go lekko rozrzedzić wodą, w której gotowany był makaron.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane płatkami chilli i posiekanymi orzechami.
Smacznego!