Marokańska chorba warzywna

Marokańska chorba warzywna to zupa, w której… tak naprawdę nie ma nic typowo marokańskiego. Brak w niej tuzina przypraw, „dziwnych” połączeń, popularniej soczewicy czy też ciecierzycy. Pamiętam,  kiedy dawno temu spytałam męża o sekret tej kremowej, warzywnej zupy, odpowiedział: „Żaden sekret. Po prostu gotujesz ją z warzyw, które zalegają ci w lodówce”. Uznałam, że pewnie powiedział mi tak na odczepnego, więc zaczęłam drążyć temat. Wówczas teściowa powiedziała, że częściowo mąż miał racje. Częściowo, bo baza tej zupy jest niezmienna. Są to ziemniaki, cebula, cukinia, dynia, zielenina i marchewka. Reszta warzyw to już typowe „sprzątanie lodówki”, więc nikogo nie powinien dziwić fakt, że ta zupa u każdego smakuje nieco inaczej ;).
Niektórzy miksują zupę na krem, inni zaś wolą wersję z warzywami pokrojonymi w drobną kosteczkę. Ci, którzy wolą wersję z pokrojonymi warzywami, zwykle dodają do niej cienki makaron, kaszę jęczmienną lub ryż. Natomiast Ci, którzy miksują, dodają do niej na koniec coś, co jest w Maroku niezwykle popularne. Mowa oczywiście o serku topionym. Ja go nigdy nie dodaję, za to u mnie na koniec gotowania ląduje w zupie łyżka masła. Tak nam najbardziej smakuje.
Ten przepis, który Wam podaje jest taką stałą wersją chorby, którą gotuję. Od czasu do czasu wrzucę do niej kawałek pora czy pietruszki, jeśli faktycznie zalegają mi w lodówce. Jednak te warzywa, które widnieją w składnikach są u mnie zawsze na stanie w dniu, w którym mam zamiar gotować tę zupę (oczywiście dynię dodaję tylko w sezonie).
A jeśli interesują Was inne zupy marokańskie, to kliknijcie tutaj. Znajdziecie tam między innymi przepis na najpopularniejszą zupę marokańską – harirę. A jeżeli jesteście ciekawi wszystkich przepisów na zupy, które są dostępne na blogu, to zapraszam tutaj.

chorba marokańska, zupa warzywna krem, zupa marokańska
Składniki: 
1 nieduża cukinia
2 cebule
2 marchewki
pół pęczka pietruszki
pół pęczka kolendry
1 mała rzepa
3 nieduże ziemniaki
1 batat
1 papryka
2 nieduże pomidory
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1 ¼ l wody
[w sezonie, kawałek dyni]

Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Zmiksować na krem. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać wody i ponownie zagotować. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

chorba aux legumes, cuisine marocaine, kuchnia marokańska

Tagi , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *