Tagine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami

Bez wątpienia jedno z moich ulubionych tajine i jedno z najpopularniejszych w Maroku. Gęsty, aromatyczny sos, kurczak, oliwki i coś, co albo się kocha, albo nienawidzi. Ja należę zdecydowanie do tych pierwszych! Kiszone cytryny zagościły w mojej kuchni już na stałe i używam ich nawet do polskiego gulaszu. Można je zrobić w domu w dosłownie  kilka chwil, jednak potem należy trochę poczekać, by były gotowe do użytku. Przepis znajdziecie tutaj.
Jeśli pamiętacie, to na blogu jest już jeden przepis na kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami. Tamta wersja jest bardziej odświętna, najpierw gotowana, potem dopiekana w piekarniku. Przy okazji dodam, że przepis na kurczaka djaj mhamar (klik) jest jednym z najpopularniejszych na blogu.
W przepisie nie napisałam soli, ponieważ ja już nie nie dodaję. Jak dla mnie słone cytryny wystarczą. Jeśli jednak chcecie, możecie dodać na koniec, ale pamiętajcie – ostrożnie.
I jeszcze jedno… Dla tego przepisu warto poszukać świeżej kolendry, bo z samą pietruszką nie będzie to samo! Polecam bardzo! Bardzo!


Składniki: 
1 kurczak o wadze ok. 1,3 kg
2 duże cebule
6 łyżek oliwy
2 łyżki posiekanej pietruszki
3 łyżki posiekanej kolendry
miąższ z 1 kiszonej cytryny
1,5 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta szafranu zalanego 1 łyżką wody
1/3 łyżeczki białego pieprzu
5 ziaren kardamonu
100 ml wody + 50 ml do marynaty
1 szklanka zielonych oliwek

Kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski, w której będzie marynował się kurczak, wlać 3 łyżki oliwy i wodę,  wsypać wszystkie przyprawy, zieleninę oraz drobno posiekaną cytrynę. Wymieszać i powstałą marynatą natrzeć kurczaka. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
W tagine rozgrzać pozostałą oliwę i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko ją zeszklić, ułożyć kurczaka (ma mieć temperaturę pokojową, najlepiej wyciągnąć go z lodówki na godzinę przed planowanym gotowaniem) i polać pozostałą w misce marynatą. Dolać ciepłą wodę i przykryć tagine. Dotować na bardzo wolnym ogniu około godzinę. Po tym czasie dodać oliwki, przykryć i gotować do miękkości mięsa i zredukowania sosu.

Smacznego!


Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *