Marokańska sałatka z pomarańczy

Jeśli kiedykolwiek stwierdziliście, że kuchnia marokańska jest dla Was zbyt skomplikowana, to zerknijcie koniecznie na ten przepis! Marokańska sałatka z pomarańczy to propozycja dla tych, którzy cenią sobie zarówno prostotę jak i niebanalny smak… Ci z Was, którzy byli w Maroku wiedzą zapewne jak smakują tamtejsze pomarańcze. Tego smaku nie … czytaj dalej

Khizou mchermel – marokańska sałatka z marchewki

Khizou mchermel – nazwa może wydawać się skomplikowana, jednak przepis jest bardzo, ale to bardzo prosty o czym zaraz się przekonacie. Marchewkę lubię, ale nie pod każdą postacią. Na przykład taką „na gęsto” lub tą z rosołu można mnie przegonić w siną dal.  Jednak w tej wersji, którą Wam dzisiaj … czytaj dalej

Maakouda z tuńczykiem (marokańskie placki ziemniaczane)

Jakiś czas temu prezentowałam Wam klasyczną wersję maakoudy (klik po przepis), którą Marokańczycy zajadają się nie tylko w domach, ale również i na ulicy. Taki marokański placek ziemniaczany jest bowiem jednym z popularniejszych street foodów w Maroku. Dzisiaj przedstawię Wam nieco bogatszą wersję z tuńczykiem. Tę wersję wyróżnia też to, … czytaj dalej

Rziza (rezzat al qadi) – marokańskie naleśniki „niteczkowe”

Rziza, rezzat al qadi, rezzat al kadi lub turban de juge, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „turban sędziego”. Pod takimi nazwami możecie spotkać te marokańskie naleśniki. Poniekąd śmieszne, bo forma nieco zaskakuje, ale gwarantuję Wam, że są pyszne i proste w przygotowaniu, choć nieco pracochłonne. Rziza to popularna przekąska serwowana … czytaj dalej

Marokańska sałatka ogórkowa z tymiankiem

Najprostszy przepis marokański, który pojawił się na blogu do tej pory! Mało tego, nie ma w nim nic typowo marokańskiego (np. jakiejś wyszukanej przyprawy), więc nie ma wymówek, że nie zrobicie! Musicie… zwłaszcza jeśli nie lubicie mizerii ze śmietaną i uwielbiacie poczuć natychmiastowe orzeźwienie. Marokańska sałatka ogórkowa z tymiankiem, to … czytaj dalej

Marokańska sałatka ziemniaczana na ciepło

Jeśli znudziły Wam się zwykłe ziemniaki lub puree do obiadu to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Marokańska sałatka ziemniaczana na ciepło będzie idealnym urozmaiceniem choćby polskiego schabowego. Jak sama nazwa wskazuje, w Maroku takie aromatyczne, ziemniaczane kosteczki uchodzą za sałatkę. Jada się ją zwykle jako dodatek do tajine lub innej potrawy. … czytaj dalej

Marokańskie naleśniki baghrir w wersji kakaowej

Naleśniki „tysiąca dziurek”, bo tak są określane niemalże na całym świecie lub po prostu – baghrir. Jak je nazwiecie to się nie liczy. Tu liczy się smak i… w tym przypadku wygląd. Przepis na klasyczne baghrir podawałam już dawno temu i do tej pory cieszy się on ogromnym zainteresowaniem (znajdziecie … czytaj dalej

Mini batbout nadziewany sałatką z tuńczykiem

Klasyk. Nie tylko w Ramadanie, choć wtedy najpopularniejszy. Przepis na tę klasyczną wersję marokańskich chlebków z patelni już od dawna jest na blogu – klik, jednak dzisiaj zaprezentuję Wam wersję mini, nadziewaną sałatką. Wersji farszu jest naprawdę wiele, ale ja wybrałam tę najlżejszą, która według mnie idealnie pasuje do letniego … czytaj dalej

Tfaya – karmelizowana cebula po marokańsku

tfaya marocaine, tfaya, karmelizowana cebula, kuchnia marokańska, cebula na słodko

Tfaya – karmelizowana cebula po marokańsku jest jednym z podstawowych przepisów, który każdy smakosz kuchni marokańskiej znać powinien. Używana do różnego rodzaju duszonych potraw i do kuskusu, choć u mnie pojawia się także jako dodatek do pieczonych mięs. Jakie składniki sprawiają, że tfaya ma wyjątkowy smak? Oczywiście oprócz samej cebuli … czytaj dalej

Marokańskie briwats z keftą i ryżowym vermicelli

Marokańskie briwats z keftą i ryżowym vermicelli nareszcie na blogu! Briwat (czyt. „breła”), to trójkąciki z ciasta filo, które wypełniane są różnymi nadzieniami – od migdałów/orzechów po mięso mielone. Dzisiaj przedstawię Wam jedną z popularniejszych wersji wytrawnych – z keftą, warzywami i jakże lubianym w Maroku, makaronem ryżowym vermicelli. Do … czytaj dalej