Marokański msemen z papryką i cebulą

msemen, msemen z papryką, kuchnia marokańska, kuchnia marokańska blog,

Skoro Christian Grey miał 50 twarzy, to i marokański msemen może mieć 50 wersji. O! A oto jedna z nich… Kolejna „nadziana”, tym razem warzywami, więc wegetarianie się ucieszą (a jeśli masło zamieni się na olej, to i weganie się ucieszą). Co tu dużo mówić – ja jestem fanką msemen … czytaj dalej

Mkhamer – marokański chleb z patelni

Mkhamer (choć dla niektórych to batbout mkhamer) to kolejna odsłona marokańskiego chlebka z patelni. Między nim a tradycyjnym batboutem jest jednak parę różnic. Przede wszystkim jest on nieco słodszy i nie podaje się go obiadu. Mkhamer jada się zwykle na śniadanie lub w czasie popołudniowej herbaty. Do ciasta dodaje się … czytaj dalej

Bocadillo – marokańska kanapka z ulicy

Bocadillo to kolejny marokański street food, który zawitał na bloga. Tuż obok maakudy (klik) czy karantiki (klik), stoi ona – kanapka z ulic Tangeru i innych północnych miast Maroka. Choć nazwa nie jest marokańska (za to hiszpańska), to taki rodzaj kanapki z frytkami jest bardzo marokański. Oczywiście nie sposób tutaj … czytaj dalej

Marokańska sałatka z cukinii

Kolejna prosta i pyszna sałatka marokańska. Po znanych Wam już sałatkach z ziemniaków (klik) i marchewki (klik), przyszła pora na cukinię. Tego typu sałatki są w Maroku bardzo popularne. Najczęściej pojawiają się jako przystawka do tagine czy grillowanego mięsa. Do tej listy można również dopisać zaalouk z bakłażana (przepis tutaj), … czytaj dalej

Marokańska sałatka z pomidorów i ogórka

To nieszczęsne (ale jakże pyszne!) połączenie pomidora z ogórkiem zapewne odstraszy niektórych z Was. Szkoda, bo ta marokańska sałatka z pomidorów i ogórka jest przepyszna! Czasem mam wrażenie, że tego połączenia boimy się tylko my, Polacy. W Maroku taki mix to standard i nikt się go nie boi. Ta prosta … czytaj dalej

Marokański batbout nadziewany mięsem mielonym

Marokański chlebek z patelni już znacie. Prosty, szybki i bardzo smaczny. Przepis na klasyczny batbout pojawił się już dawno. Mało tego – był to przepis rozpoczynający istnienie bloga SmakiMaroka.pl (znajdziecie go tutaj). Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić marokański batbout nadziewany mięsem mielonym. Na blogu jest już jeden przepis na nadziewany … czytaj dalej

Msemen z krewetkami i ryżowym vermicelli

Marokańskie naleśniki warstwowe msemen (lub rghayef, obie nazwy są poprawne) znacie już od dawna. Dają one naprawdę wiele możliwości. Występują w wersji solo – klik, która jest najpopularniejsza, w wersji na słodko (przepis tutaj) lub nadziewane. Jakiś czas temu pokazałam Wam, jak zrobić te z mięsem mielonym (klik), a dzisiaj … czytaj dalej

Marokańska sałatka z marchewki i pomarańczy

Marokańska sałatka z marchewki i pomarańczy to klasyk, który pojawia się na stole nie tylko podczas Ramadanu. To kolejny przepis, która udowadnia, że ta kuchnia wcale nie jest taka trudna! Co ciekawe, kolejny raz przyczynia się do tego marchewka, która jest uwielbiana przez Marokańczyków. Niedawno pokazałam Wam jak przygotować wytrawną … czytaj dalej

Krewetki po marokańsku w marynacie chermoula

Krewetki. Albo się je kocha i nazywa pysznościami, albo omija szerokim łukiem i nazywa „robalami” (jakże popularne określenie używane na fejsbukowych grupach kulinarnych ;)).  Prawda jest taka, że dobrze przyrządzone krewetki smakują naprawdę wybornie i wiele osób się do nich przekonuje po udanym pierwszym razie. Jeśli chodzi o krewetki w … czytaj dalej

Daktyle nadziewane orzechami

Dzisiaj mam dla Was przepis na jedną z najpopularniejszych marokańskich przekąsek. Bez pieczenia, bez maczania w miodzie i bez tony cukru ;). To chyba jedna z tych fit przekąsek, które polubi nawet największy łasuch. W tym przepisie nie ma żadnej filozofii – po prostu nadziewamy daktyle połówkami orzechów. Półmiski wypełnione … czytaj dalej