Rfiss tounsi – ciasteczka z daktylami bez pieczenia

Pochodzienie rfiss tounsi to kwestia sporna. Z nazwy wynika, że są tunezyjskie, jednak Algierczycy bronią ich zacięcie jako swoją własność. Nie będę tutaj rozstrzygać kto ma rację, jednak wiem, że te ciasteczka są też w Maroku. Tam, choć nie są zbytnio popularne, nazywane są maakra. Jest to kolejny słodki przysmak, który jest bardzo popularny w Ramadanie.
Przepis na nie jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Będziecie potrzebować drobną semolinę, miód, masło, pastę daktylową i cynamon. Jakby na to nie patrzeć, to pierwsze 3 składniki, czyli miód, masło i semolina, stanowią skład algierskiej taminy. Przepis na ten deser, ale w wersji „na bogato” znajdziecie na blogu, wystarczy kliknąć tutaj.
Pierwsze co będziecie musieli zrobić to ładnie podprażyć semolinę na suchej patelni. Musicie to zrobić naprawdę bardzo ostrożnie, bo szybko się może przypalić i niestety, ale już nie będzie się do niczego nadawała. Polecam to zrobić partiami i naprawdę ciągle mieszać.
Jeśli nie macie pasty daktylowej, możecie ją sobie bardzo łatwo przygotować samemu. Wystarczy, że przełożycie daktyle na parownik i ugotujecie do miękkości nad parą. Następnie rozgniecie widelcem lub palcami. Proste, prawda?
Polecam Wam te ciasteczka, bo nie ma przy nich wiele pracy, a naprawdę są bardzo smaczne i … inne.


Składniki: 

350 g drobnej semoliny
350 g pasty daktylowej
180 g masła
6 łyżek miodu
1/2 łyżeczki cynamonu

Semolinę uprażyć na rozgrzanej patelni do lekko brązowego koloru. Najlepiej to robić partiami, ciągle mieszając by nie przypalić. Jeśli tak się stanie, należy ją wyrzucić i zacząć od nowa.
Masło roztopić i połączyć z uprażoną semoliną. Porządnie rozetrzeć między palcami i odstawić na 5-10 minut.
Następnie dodać pastę daktylową, cynamon i miód. Wszystko dobrze wyrobić.
Z ciasta formować małe kuleczki lub odciskać w foremkach do ciasteczek typu maamoul.


Jeśli ciasteczka będą formowane przy pomocy foremki, polecam na foremce położyć folię spożywczą – znacznie ułatwia to wyciąganie ciasteczka.
Ciasteczka nie muszą być w przechowywane w lodówce.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *