Mini pizze z grillowanym bakłażanem

Uwielbiam. Na zimno, na ciepło, w domu czy na pikniku. Zacznę od tego, że jestem ogromną fanką bakłażana, w dodatku grillowanego, więc takie mini pizze z grillowanym bakłażanem pojawiają się u mnie dość często. Choć nie jest to przepis typowo marokański, to takie pizzerinki są bardzo popularne w Maroku, zwłaszcza … czytaj dalej

Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą w sosie porowym

No cóż… Może fotogeniczne to danie tak do końca nie jest, ale za to nadrabia smakiem. Jest to bez wątpienia jedna z moich ulubionych wersji nadziewanych filetów z kurczaka. Wszystko, co lubię w jednym daniu – szpinak, mozzarella, por i suszone pomidory. To obiad, który przygotujecie w pół godziny przy … czytaj dalej

Bissara jelbana – marokańska zupa z suszonego zielonego groszku

Przyszła pora na inną wersje tej marokańskiej zupy. Tym razem w roli głównej suszony, zielony groszek (bissarę z suszonego bobu już znacie – przepis tutaj). Gęsta, sycąca i … nieśmierdząca podczas gotowania ;). Do tej wersji dodajemy dużo tymianku, który idealnie współgra z zielonym groszkiem. Zupa bardzo łatwa w przygotowaniu, … czytaj dalej

Shawarma z kurczakiem

Soczyste, aromatyczne kawałki kurczaka, sos jogurtowy z czosnkiem i miętą, pikle. Shawarma znana jest we wszystkich krajach arabskich. Z wołowiną, jagnięciną czy kurczakiem do wyboru, podawana zawinięta w chlebek pita lub po prostu, na talerzu. Często porównywana z tureckim döner kebap czy greckim gyrosem. Mięso do shawarmy najczęściej marynuje się … czytaj dalej

Domowe nachos zapiekane z chilli con carne i serem

Domowe nachos z piekarnika, chilli con carne (tak, z kukurydzą – bo nam najbardziej smakuje ;)), dużo ciągnącego się sera… U mnie ta przekąska zawsze robi furorę. Być może wykorzystacie ten pomysł na domówkę, Sylwestra, pogaduchy w gronie przyjaciół czy „zagrychę” na mecz. Wszyscy wiemy, że wszelkiego rodzaju sklepowe chipsy, … czytaj dalej

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Prawdę mówiąc kapuśniaczki pojawiają się u mnie nie tylko na Święta. Jedne, co różni tę świąteczną wersję od codziennej to grzyby, bo w tych drugich lądują pieczarki. Nadzienie musi być koniecznie z kapusty kiszonej (u mnie domowa, z marchewką), ugotowanej do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku i … czytaj dalej

Pieczone przepiórki z ryżem korzennym

Nie dość, że są naprawdę pyszne, to jeszcze szybciutkie w obróbce, dzięki czemu mogę wyczarować odświętny obiad w niespełna godzinę. Tym razem pieczone przepiórki podałam w towarzystwie korzennego ryżu z dodatkiem migdałów, żurawiny i rodzynek, więc smaki i aromaty idealne na zbliżające się Święta! Taki ryż jest świetnym dodatkiem nie tylko … czytaj dalej

Kaczka z jabłkami i marokańską nutą

W końcu nadeszła chwila, by połączyć kuchnię polską i marokańską. Tradycyjna kaczka z jabłkami wylądowała w tagine z dodatkiem marokańskich przypraw.  Bez ziemniaków, jedzona typowo po marokańsku, czyli z chlebem (ten sprawdził się idealnie) rozeszła się w mgnieniu oka. Mięso było idealnie miękkie, sos gęsty, aromatyczny i lekko słodkawy, dzięki słodszej … czytaj dalej

Klopsiki z piekarnika w sosie teriyaki

Moja propozycja na nieco inną wersję klopsików. Malutkie, pieczone w piekarniku kuleczki, skąpane w domowym sosie teriyaki, podane z ryżem lub makaronem. Pyszny i szybki obiad dla każdego! Nie wiem jak Wy, ale ja domowy sos teriyaki mogę jeść z każdym rodzajem mięsa. Nie ważne, czy z kaczką, kurczakiem czy … czytaj dalej

Makaron z sosem dyniowym, szałwią i orzechami

Obiad w 15 minut. Jednak by go polubić, powinniście spełnić jeden warunek… Musicie lubić dynię! Dość pikantny, rozgrzewający sos, w którym przebija się zapach szałwii, a chrupkości dodają pokrojone orzechy. Do tego ulubiony makaron (w moim przypadku pełnoziarnisty tagliatelle) i mamy pyszny, szybki obiad. Takim makaronem cieszę się cały rok, … czytaj dalej