Smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami

Lubię kuchnię azjatycką, nawet bardzo.  Szybka, smaczna i bardzo sycąca. Czy zdrowa? Hmm… myślę, że ta domowa wersja tak, bo nie zawiera żadnych wzmacniaczy smakowych. Dla mnie bywa dość problematyczna, bo na przykład mojego ulubionego kurczaka w cieście kokosowym nie udało mi się zrobić do tej pory tak, żebym mogła … czytaj dalej

Korzenna pierś z gęsi w sosie pomarańczowo-kasztanowym

Anyż, kardamon, imbir, goździki, miód, cynamon, otarta skóra z pomarańczy – toż to prawie jak piernik! No… może trochę bardziej tłusty ;). To był mój eksperyment… Ale z ręką na sercu przyznam, że wyjątkowo udany. Dlatego też dzielę się z Wami przepisem, który jest idealny na Święta! Soczystą, wyważoną w … czytaj dalej

Marcepanowe świderki z ciasta francuskiego

Większość z Was robi świderki z ciasta francuskiego na słono. Ja także. Ale tę słodszą wersję pokochałam od pierwszego zapachu z piekarnika… A moją miłość do nich pogłębił pierwszy kęs. Uwielbiam je. Pojawiają się u mnie na Święta i na Sylwestra. Czas przygotowania to 15 minut… Więc można je robić … czytaj dalej

Kaczka pieczona z tymiankiem i goździkami

Moja mama robi tę kaczkę już od lat i zawsze tak samo smakuje – wyśmienicie! Jest aromatyczna, z wierzchu chrupiąca, a w środku bardzo soczysta.  Najsmaczniejsza z kluskami śląskimi i lekko podgrzaną czerwoną kapustą z jabłkiem. W pieczonej kaczce zakochałam się podczas pobytu w Pradze, gdzie nieopodal Mostu Karola, w … czytaj dalej

Linzer Augen, kruche ciasteczka z marmoladą

Kruchutkie ciasteczka z dodatkiem migdałów, połączone marmoladą malinową lub z czerwonej porzeczki. Oczywiście z charakterystycznym okienkiem. To mini wersja (podobno!) najstarszego tortu na świecie – Linzertorte. Chyba ciężko by było znaleźć austriacki dom, w którym (nie tylko podczas Adwentu, choć najpopularniejsze właśnie w tym okresie) nie byłoby ich na stole. … czytaj dalej

Langos idealny (langosz)

Spór o langosze można porównać do sporu o zebrę – czy jest biała w czarne paski, czy może czarna w białe paski… Jedni uważają, że prawdziwy langos jest z dodatkiem gotowanych ziemniaków, drudzy zaś nie. I się kłócą… Ja się kłócić nie będę, ale powiem Wam, że przepis na moje … czytaj dalej

Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe (Vanillekipferl)

Ulubione ciasteczka mojej mamy. Zawsze przed świętami powtarza, żebym tyle nie piekła itp, ale jak mówię, że będę robić rogaliki, to sprzeciwu nie słyszę… No i rok w rok (już od ładnych paru lat) robię te rogaliki z podwójnej lub nawet potrójnej porcji (a dodam, że z jednej wychodzi ich … czytaj dalej

Quarkstollen-Konfekt, czyli serowy keks inaczej

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w Święta keks na stole być musi! Po prostu uwielbiam! Ja w ogóle jestem fanką suchych ciast, bo za masowcami nie przepadam. Dawno temu miałam swój ulubiony przepis na keks, który robiłam co roku (bo jak znajdę idealny dla mnie przepis, to … czytaj dalej

Bezglutenowe kulki z marcepanem, migdałami i cynamonem

Moje ostatnie odkrycie. Są tak pyszne, że robiąc rano jedną porcję, musiałam wieczorem piec drugą, żeby było do zdjęcia… Gotowe w pół godziny (łącznie z pieczeniem!). Można szybciej? Nie sądzę ;). Bezglutenowe (oczywiście jeśli w kupnym marcepanie nie ma „zagęszczacza” w postaci mąki), mocno migdałowe i nieziemsko pyszne! Polecam bardzo! … czytaj dalej

Pierniczki norymberskie bez mąki (pierniczki Elizy)

Jedne z moich ulubionych. Bez mąki, na samych migdałach, z mocno wyczuwalną nutą pomarańczy i korzennych przypraw. Do przygotowania w 10 minut, jednak muszą kilka godzin schnąć przed pieczeniem. Od razu miękkie, ale najlepsze po kilku dniach, kiedy przejdą cynamonem i spółką. Przepis pochodzi z jednej z niemieckojęzycznych grup na … czytaj dalej